La Cuina de la Carmen Bladé: FARINOSA DE BENISSANET



  Fa unes setmanes, a mitjans del mes de juliol, vaig poder gaudir d'una classe excepcional de cuina tradicional. La mare de la Sílvia Martí, companya meva de feina, va ser la mestra. La Sra. Carmen Bladé Moseguí, ens va preparar una FARINOSA, dolç tradicional de Benissanet (Ribera d'Ebre). Les seves mans van treballar la massa, el farcit i van donar forma a un dolç del que vam poder gaudir més tard. 

Al llibre de la Laura Mur i l'Anna Llop Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, també podeu trobar la recepta de la farinosa. 

També podeu trobar la recepta clicant en aquest enllaç a la Gastroteca.cat......

Un dels utensilis que va utilitzar la Carmen i que em va cridar l'atenció va ser la "posteta", una fusta allargada  amb forma de post de planxar. Gràcies a la forma d'aquesta fusta se li pot donar la forma de pastisset gegant a la farinosa. Ja ho veureu.......


INGREDIENTS:
  • Un grapat de celiandre ("saliàndria", a Benissanet) i un grapat de matafaluga. 
  • Aigua per bullir el celiandre i la matafaluga (dues tasses, aproximadament)
  • 2 tasses d'oli
  • 2 tasses de llet
  • 2 tassets de vi blanc
  • 50 gr de llevat (ella, al forn on compra el pa demana per 1 pa de pasta)
  • 1 kg de farina 
  • sucre 
  • suc de llimona
  • sucre vainillat
  • 8 maçanes 

COM LA PREPARAREM?
  1. Posarem a bullir l'aigua amb el celiandre i la matafaluga. Farem un bull i ho colarem.
  2. En un bol hi posarem l'aigua, la llet, el vi blanc i el llevat.  Remenarem per tal que es desfaci el llevat. 
  3. Tot seguit, començarem a incorporar la farina. Quan la massa comenci a agafar consistència la passarem al pedrís. Continuarem afegint la farina i anirem amassant. Quan la tinguem ben amassada, la taparem amb un drap i la deixarem reposar fins que dobli el volum.                               
  4. Mentrestant la massa està llevant, aprofitarem per pelar i tallar les maçanes. Aquestes.....estaven acabades de collir!!!! De l'arbre a casa, tot un luxe. Les tallarem com si talléssim patates per fer truita.                   
  5. Una vegada la massa ha llevat, farem 3 parts. Amb cada part, podrem fer una farinosa. La Carme en va fer dues, l'altra part de la massa la va congelar. 
  6. Enfarinarem la posteta i posarem paper vegetal al pedrís.                     
  7. Escamparem molt bé la massa. Ha de quedar molt fina. És molt important que no se'ns foradi!!!                              
  8. Una vegada tinguem ben escampada la massa, la començarem a farcir. El farcit el posarem en un costat, de manera que poguem doblegar la massa. Per tant, és important que deixem una "voreta" per poder fer un cordó a la massa. Els passos són: capa de maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - farina.                                       
  9. Tot seguit, doblegarem la massa i la taparem.                                      
  10. Quan la tinguem enllestida la col·locarem a la llanda del forn i li donarem forma de pastisset. Haurem d'anar amb molt compte!!!                                
  11. Una vegada la tindrem a la llanda, li tirarem un bon raig d'oli i l'empolvorarem amb sucre i sucre vainillat. També podrem afegir unes gotes de llimona.                                              
  12. L'enfornarem a 160º fins que estigui daurada.

Encara li falta una mica més de forn!!!

MMmmm..quina oloreta!!!

Ja la tenim cuita!!!

Moltes gràcies, Carmen! Gràcies per aquesta lliçó de cuina tradicional! 
Em considero molt afortunada per haver-me deixat entrar a la teva cuina!!! 






Comentaris

  1. Una fantàstica experiència i un magnífic recull!
    Felicitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí!!! D'aquell matí em recordaré tota la vida!!!
      Salut i petons!!!
      Olga

      Elimina
  2. Felicitats! a la Sra Carme per la recepta, la Silvia per fer d'enllaç i a tú per oferir-nos la explicació tan ben ilustrada,una imatge val més que mil paraules :=)Mª Assumpció

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Assumpció!!! M'ho vaig passar molt bé!! Vaig aprendre molt......que és lo que a mi més m'agrada, aprendre!!!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  3. Impressionant recepta, impressionant cuinera la Carme!
    Gràcies per compartir-la, a més amb tan detallades explicacions i fotografies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Javi!!!
      Vaig xalar de valent i vaig aprendre molt. De ben segur que faré la farinosa unes quantes vegades.....
      Salut!!
      Olga

      Elimina
  4. Un pas a pas excel.lent i si que ets afortunada aquestes experiències a la cuina són les millors i tu has pogut gaudir-la i compartir-la amb d'una gran cuinera, la Carmen.
    Espero que sigui per molts anys mes!
    La recepta és fantàstica segur que era boníssima!!

    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et puc assegurar que és boníssima!!! És una bomba calòrica, però si et menges un trosset petit...la pots gaudir plenament!!!
      Gràcies pel teu comentari!!
      Salut i petons,
      Olga

      Elimina
  5. Ha de ser un goig rebre una classe de cuina així!!! I quins resultats!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica, ha estat una gran experiència!!!! I el resultat....un dolç exquisit!!
      Petons,
      Olga

      Elimina
  6. Gràcies Olga:
    Et felicito per explicar tant bé i amb fotografíes la recepta de la Farinosa que et va fer la meva mare, la Carme.
    Ets especial fent qualsevol cosa que et proposis, i per si no ho sabies… és un plaer poder treballar al teu costat.
    La meva mare que ha vist la publicació, li ha agradat molt i s’ha quedat sense paraules.
    Gràcies i salut!!!
    Sílvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres, Sílvia!!! Per deixar-me entrar a casa vostra!!!
      M'has fet emocionar amb les teves paraules.....
      I et vull dir que també és un goig poder treballar amb tu!!!
      Si a la teva mare li ha agradat...em dono per satisfeta. És ella la protagonista!!!!
      Una abraçada ben forta,
      Olga

      Elimina
  7. Olga, una clase com aquesta no te preu, aixo es la esencia de la nostra cuina, les receptes de les nostres mares o iaies.

    segur que la farinosa es exelent.
    molts petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, Francesc!!!! El poder viure una experiència com aquesta no té preu!!
      Hem de fer tot el possible per conservar aquestes receptes de les nostres iaies....del nostre territori, del nostre país.
      La farinosa és.....exquisita!!!!
      Petons,
      Olga

      Elimina
  8. Ostres Olga, una recepta fantàstica! Jo no coneixia la farinosa, ni tampoc el teu bloc. M'agraden molt les receptes que hi tens, m'ho quedo. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Chus!!!!
      Us enllaçaré al meu blog!!!!
      Salut i petons!!!
      Olga

      Elimina
    2. Gràcies, Chus!!!!
      Us enllaçaré al meu blog!!!!
      Salut i petons!!!
      Olga

      Elimina
  9. M´encanta!! Aquestes receptes no es poden perdre, moltes gràcies per compartir-la, m´ha agradat molt coneixer-la. Un petó, MJ

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó!!! No ens podem permetre que es perdin!!! Ens toca a nosaltres fer-les perdurar en el temps....
      Salut i petons,
      Olga

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!