Top blocs de receptes

dimarts, 30 de setembre de 2014

CÓC DE LICOR DE CREMA D'ARRÒS A L'ESTIL DE LA DOLÇA




Han arribat els caps de setmana que tant m'agraden....els caps de setmana de forn. Fer pa, fer un cóc, fer unes magdalenes o uns croissants,.......quin petit plaer més gran! 
La setmana passada, quan vaig veure publicat el cóc número 77 de la Dolça del bloc NO TOT SÓN POSTRES A LA CUINA, sabia que el faria. I no he tardat gens!!! El diumenge a la tarda (després d'un intent frustrat de fer pa....) va ser el primer d'un munt de diumenges en que encendré el forn aquesta tardor. 
Això sí, el vaig "tunejar". La recepta original de la Dolça és amb crema d'orujo casolana i la que ara us presento és amb licor de crema d'arròs; també he canviat la llimona ratllada pel sucre vainillat. 
Si voleu conèixer o saber una mica més sobre el licor de crema d'arròs, clickeu a l'enllaç de la Cooperativa Arrossaires del Delta 

QUÈ NECESSITEM? 
  • 4 ous L
  • 240g sucre
  • 1 sobre de sucre vainillat
  • 125 g d'oli d'oliva verge extra
  • 250 g de llet sencera 
  • 200g de licor de crema d'arròs
  • 300g de farina de rebosteria
  • 100g de Maiena 
  • 1 sobret de llevat Royal 
COM HO PREPAREM?

  1. Separem les clares dels rovells . 
  2. Escalfem el forn a 2003
  3. Muntem les clares a punt de neu molt fort. Jo ho he fet amb la Thermomix (amb papallona posada, 4 min. vel. 3 i mig). 
  4. Batem molt ben batuts els rovells amb el sucre, uns 10 minuts. Ens ha de quedar a punt de "cinta", és a dir, fins que quan aixecarem l'espàtula amb la crema aquesta caurà de forma contínua, com si fos una cinta. 
  5. Tot seguit, molt a poc a poc, incorporem els líquids. 
  6. A continuació afegim les farines (que prèviament haurem barrejat amb el llevat).
  7. Finalment, incorporem les clares a punt de neu. Ho hem de fer amb molta paciència, a poc a poc. 
  8. Aboquem la barreja al motlle que hem preparat i ho enfornem a 200º durant uns 40 minuts. Recordeu.....punxeu-lo per comprovar si és cuit. 









diumenge, 28 de setembre de 2014

PINTXO DE XISTORRA I PASTA DE FULL




Avui, dilluns 29 de setembre, es commemora el Dia Mundial de la Tapa (cliqueu a l'enllaç per obtenir informació de totes les jornades que s'estan organitzant al voltant de la tapa).  
La tapa..... quin gran invent!!! Un dels millors que tenim!!!
Al voltant de la tapa hi ha tot un món per descobrir i s'ha creat tota una cultura gastronòmica particular. 
Com heu pogut comprovar, a casa nostra ens agrada molt provar de fer pintxos diferents. De tant en tant comprem algun llibre per trobar noves idees. L'últim que vaig comprar va ser el de sota..... de l'Editorial Susaeta. 


Una de les tapes o pintxos que vaig treure del llibre va ser aquest, el de xistorra embolicat en pasta de full. És molt fàcil de fer!!!

QUÈ NECESSITEM?
  • 1 làmina de pasta de full
  • Xistorra 
  • 1 ou batut per pintar
COM HO PREPAREM?

Tallem la làmina de pasta de full a tires, tal i com es veu a la imatge. Emboliquem la xistorra i la disposem en una safata de forn folrada amb paper vegetal. 


Ho enfornem durant uns 15 min. a 200º o fins que està daurat. Ho deixem refredar en una reixeta

Li punxem un pintxo ben bonic i....ja tenim enllestida la nostra tapa! La podem acompanyar d'una cervesa ben fresca o d'una copa de bon vi!!!

Feliç Dia de la Tapa!!!! I....bona setmana!

dijous, 25 de setembre de 2014

TIMBAL DE @LA CUINERA






Avui us vull explicar tres coses dins la mateixa entrada. Fa molt temps que tinc l'entrada planificada i el plat cuinat però fins ara no he trobat el temps i la tranquil·litat necessaris per posar-me a redactar-ho com a mi m'agrada. 

Per començar, vaig enrere en el temps i arribo fins al mes de març. El Sergi Bassa, de Bassa la Papereria de Móra d'Ebre, organitza la presentació d'un llibre de la Coia Valls i em convida. Quin llibre presenta? La Cuinera (clikeu i trobareu tota la informació facilitada per l'editorial Ediciones B). Llibre del que recomano la seva lectura!! 
Confirmo l'assistència encantadíssima i gaudeixo d'una sensacional exposició del tema de la novel·la per part de la Coia. (*Les fotografies són les publicades al facebook de Bassa La Papereria, no són meves). 
Qui presenta  a la Coia? El seu amic escriptor riberenc Miquel Esteve. Ep! I amic nostre, també! Després veureu com embolico al Miquel en aquesta història.......
La Coia Valls em signa el llibre i em comprometo a publicar una recepta inspirada en el llibre. Ràpidament començo a llegir el llibre, de seguida m'enganxa i quan el finalitzo, ja tinc decidida la recepta que faré. Però....hauré d'esperar-me unes setmanes perquè encara no és temps d'un dels ingredients de la recepta, el préssec. 

          

                            

Arriba el mes de juliol i Miquel Esteve ens convida a una festa. Li explico la meva idea de publicar una recepta inspirada en el llibre La Cuinera i.....em regala l'ingredient principal!! Els préssecs!! Préssecs del seu hort, els que ell comercialitza. Ara sí....em poso a cuinar!!! 
                                       
La meva primera idea del plat no la puc dur a terme. En principi, penso en uns préssecs farcits de carn però no és possible...he de canviar d'idea. Em costa una mica decidir-me però al final, em decideixo!!! "Prepararé un timbal: un timbal de patata, préssec, confit d'ànec i ametlla ratllada fregida amb reducció de vi ranci" 
A per ell!!!

INGREDIENTS:
  • Patata bullida amb sal i una fulla de llorer. 
  • Préssec
  • Confit d'ànec (reservar una part del greix)
  • Ametlla laminada
  • Ceba 
  • Oli d'oliva, sal
  • Vi ranci
COM HO PREPAREM?
  1. Bullim la patata amb sal i una fulla de llorer. Una vegada bullida, l'aixafem amb una forquilla.  
  2. Sofregim la ceba amb una mica de greix del confit i fem una reducció de vi ranci. A poc a poc....a foc lent.....                                               
  3. Esmicolem el confit molt ben esmicolat i el passem per la paella.  No cal que afegiu ni oli ni el greix del confit! Amb el greix que porta la carn en tenim suficient.                                             
  4. Tallem el préssec en daus petits i els daurem a la paella. Ara també haurem de posar-hi una mica del greix del confit!                                 
  5. Fregim molt lleugerament l'ametlla laminada amb un mica d'oli d'oliva.                                
  6. Una vegada ho tenim tot preparat, ens disposem a muntar el timbal seguint l'ordre següent: patata, confit, préssec, ametlla i la salsa.   
Ara ja podem gaudir d'aquest plat cuinat amb préssec una de les fruites dolces per excel·lència de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre. Creieu que podria formar part de la llibreta de receptes de la Constança? 




"Per a ella la cuina era molt més que una feina, era la seva manera particular de posar en ordre les emocions; era un espai d'introspecció i de connexió amb ella mateixa, on cada ingredient es convertia en una reacció, una sensació, una intuïció, un sentiment". Coia Valls, La Cuinera 



dimarts, 9 de setembre de 2014

ORGANITZACIÓ TROBADA BLOCAIRE A BENIFALLET




Tenia moltes ganes d'organitzar-la! ....i em fa molta il·lusió fer-ho!
A les trobades blocaires que he assistit m'ho he passat molt bé i he après molt. El que més m'agrada  però, és parlar, riure, compartir experiències, conèixer persones noves.......m'encanta l'espai de relació que generen aquestes trobades. És per tot això que tenia ganes d'organitzar-ne una. 

El lloc triat per la trobada és BENIFALLET (Baix Ebre), el poble del meu marit i de tota la seva família i la data serà dissabte 11 d'octubre de 2014. És un poble petit de 800 habitants a la vora del riu Ebre; un poble amb un gran potencial turístic (Riu Ebre, Les Coves, La Via Verda)  i una gran oferta gastronòmica. Podeu consultar la seva pàgina web: http://www.benifallet.org/

La planificació general de la jornada és la següent: 

10h Benvinguda i rebuda, al bar Cal Panxo. Esmorzar tradicional.
11h Visita al Forn de La Campana. La Carme ens explicarà com es fan els pastissets i ens parlarà d'altres dolços típics del poble. (Casa la Campana)
12h Passeig pels carrers més emblemàtics de Benifallet. Podreu visitar les dues carnisseries del poble i comprar les famoses botifarres de Benifallet. 
13h Recorregut pel riu amb el Llagut. 
14h Dinar al Restaurant Pepo. Gaudirem d'un menú degustació a càrrec del jove xef Josep Vallespí. (Restaurant Pepo)


Companys i companyes blocaires, si us animeu a apuntar-vos envieu-me un missatge a l'adreça de correu electrònic lacuinadelolga@gmail.com abans del dia 6 d'octubre. El preu de la trobada serà de 35€
A partir del moment en que us inscriviu us mantindré informats a través del correu electrònic (informació més concreta, com arribar-hi, el menú, actualitzacions....). 

Desitjo que us engresqui la proposta! Us espero!

dijous, 4 de setembre de 2014

PATATES XIPS ESPECIALS




Aquestes xips les vam tastar per primera vegada al Camp del Barça. Sí, ho heu llegit bé, al camp del Barça!!
Vam anar a veure un partit de futbol convidats per un amic que té llotja al camp; a la sala de recepció vam trobar preparat un petit pica-pica. I...... allí estaven aquestes xips!!!! Em van agradar moltíssim!! Des de llavors que les preparo! A casa nostra diem que són les....patates del Barça!!! 

COM LES PREPAREM? Un bon rajolí d'oli d'oliva VE (en aquest cas Oleum Flumen) + un polsim (al gust) de pebre roig dolç de la Vera.

Les heu de preparar instants abans de consumir-les, sinó se us faran toves.......
Acompanyades d'una bona cervesa són.....una delícia!!!!