CASSOLETA DE CONGRE, CARXOFES I OUS #Col·lectiuDonesAscó

La recepta que us presento avui és d'aquelles que feia anys que volia fer però mai trobava el moment. I mira, ara ha arribat. 

Fa anys, quan em va arribar a les mans el llibre La Cuina de les Dones Ebrenques (Institut Català de les Dones, Diputació de Tarragona, Dep.Cultura i Canal 21) vaig tenir clar que la recepta del Col·lectiu de Dones d'Ascó l'havia de fer. Tot i que no ho sóc de naixement...Ascó és el meu poble, és d'on em sento i me l'estimo molt.

El llibre és un recull de receptes de diferents associacions de dones dels pobles de les Terres de l'Ebre que van explicar al programa del Canal 21 "La cuina de les dones ebrenques" 


Els dies de descans de Pasqua vaig anar al Mercat de Tortosa i a la parada de Sorolla Bacallaners vaig comprar l'ingredient principal del plat: el congre deshidratat. 


Sempre m'ha cridat molt l'atenció! Tinc la imatge gravada de la botiga de la Sra.Rosita de Peris a Ascó...els congres penjats. Són bonics records d'infantesa i joventut! A mi m'agradava (i em continua agradant) anar a comprar; des de ben petita la meva mare em feia la llista, m'explicava com ho havia de demanar i jo anava tota feliç. Va ser un gran aprenentatge!

Doncs vinga...no m'enrotllo més amb les meves històries i vaig directa a la recepta. 
Respecte a la recepta original, he fet un canvi: no he fregit les carxofes a banda; el que he fet és posar-les a la cassola en el mateix moment que he posat el congre. També he reduït la quantitat d'ou, he posat mig per persona i no un sencer. 
Ho he fet en cassola de terra, tal i com ens suggereixen les autores de la recepta. 


A l'hora d'organitzar-nos per cuinar el plat hem de tenir en compte que el congre ha d'estar en remull durant dos dies, sense canviar l'aigua. 
Vinga, us explico! 

INGREDIENTS (4p):
  • 1 tall de congre per persona 
  • 1 ceba grossa 
  • 2 alls 
  • 1 cullerada de farina
  • 3 carxofes petites o 2 grosses 
  • 2 ous durs 
  • Oli d'OVE
  • Sal 
  • Pebre (opcional) 
  • 2 gots d'aigua 
PREPARACIÓ: 

1.Poseu en remull el congre en un bol gran amb aigua durant dos dies, sense canviar l'aigua. 

2.Trossegeu la ceba per al sofregit, a la mida que més us agradi. Els alls també els talleu, com tingueu costum de fer-ho. Feu el mateix amb les carxofes, netegeu-les i trossegeu-les; reserveu-les en aigua amb unes gotes de llimona. 

3.Posem unes tres cullerades d'oli a la cassola i comencem a fer el sofregit de la ceba i els alls. Vigilem que no es cremi, anem remenant i ho mantenim a foc suau. Quan el sofregit el teniu quasi a punt, l'empolvoreu amb la cullerada de farina i ràpidament ho remeneu molt bé. 

4.Tot seguit incorporeu els talls de congre i de carxofa. Aboqueu els dos gots d'aigua, saleu-ho i porteu-ho a ebullició. Manteniu el foc suau, que faci xup-xup durant uns 30 minuts (o fins que veieu que tot està cuit). Uns cinc minuts abans de finalitzar la cocció incorporeu els ous durs en meitats. Si ho desitgeu, ho podeu empolvorar amb un mica de pebre mòlt. 

Què us ha semblat? Ha quedat una cassoleta de les de tota la vida...de les d'acompanyar d'un bon pa per sucar-hi.  Jo ho tinc clar...repetiré! 
















Comentaris

  1. Respostes
    1. Doncs...vinga! Tens mercat ben a prop per poder aconseguir un bon producte...Crec que t'agradarà!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  2. Congre pendent! I cassola de terra, com l’anyoro! Prnts

    ResponElimina
  3. Congre pendent! I cassola de terra, com l’anyoro! Prnts

    ResponElimina
  4. Congre pendent! I cassola de terra, com l’anyoro! Prnts

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!