POVITICA

 


Cada any em passa el mateix...de seguida que tinc a les mans la revista especial Thermomix de Nadal hi ha una recepta que tinc clar a la primera que l'he de fer. És el que em va passar amb aquest dolç tradicional de Croàcia i Eslovènia. Em va encisar per tot...aparença i ingredients. 
La base de la pasta del farcit són les nous, tot i que jo per qüestions de logística (estava convençuda que tenia una altra bossa de nous al rebost i no va ser així...coses que passen) vaig incorporar avellanes. Va quedar molt bo! 

Potser hauria de millorar el format...però això ja haurà de ser per un altre moment. 
Vaig seguir fil per randa la recepta excepte en el farcit, tal i com us he indicat abans i en que vaig reduir una mica la quantitat de sucre del farcit. Vinga, us explico! 

INGREDIENTS: 
  • MASSA: 60g de mantega a trossos a temperatura ambient, 90g de llet sencera, 30g de sucre, 15g de llevat fresc, 2 ous, 350g de farina de força, un polsim de sal 
  • FARCIT: 150g de nous, 150g d'avellanes torrades, 80g de sucre, 2cds de canyella, 1 polsim de sal, 10g de cacau pur en pols, 60g de llet sencera, 60g de mantega a trossos, 1 mica de pasta de vainilla, 1 rovell d'ou
  • DECORACIÓ: sucre glass i 60g mantega 
PREPARACIÓ:

1. Preparem un motlle de cake gran (uns 2l) untant-lo amb mantega i un bol untant-lo amb oli d'oliva. Reservem. 
1. Preparem la massa: primer pesem 30g de mantega en un bol i reservem. A continuació posem dins del got la llet, el sucre i 30g de mantega. Ho fem tebi 1min./37º/Vel.2. Tot seguit afegim el llevat fresc i els ous i ho barregem 5segons/Vel.3. Finalment, incorporem la massa i ho amassem durant 3 minuts. Quan iniciem l'amassat, no posem el cubilet i anem abocant poquet a poquet els 30g de mantega que teníem reservats. 

2. Una vegada finalitzat l'amassat, aboquem la massa sobre el pedrís enfarinat, formem una bola llisa i disposem la massa al bol. Tapem amb un drap o amb film transparent i deixem reposar una mitja hora o fins que dobli el seu volum. 

3. Preparem el farcit: aboquem dins del got les nous, les avellanes, el sucre, la canyella i el cacau. Ho triturem tot 30 segons/Vel.10. Retirem a un bol i reservem. Posem dins del got la llet i la mantega. Ho escalfem 1minut/90º/Vel.1. Finalitzat el minut afegim el rovell d'ou i la vainilla. Ho barregem 15segons/Vel.4. Per últim, incorporem la barreja de nous i avellanes reservada i ho integrem tot 20 segons/Vel.4. 

4. Una vegada ens ha llevat la massa empolvorem el pedrís i l'aboquem. Amb l'ajuda del corró l'estenem fins formar un rectangle d'uns 50x70 aproximadament. 

5. Repartim la pasta d'avellanes i nous per tota la superfície de la massa excepte per una part de 70cm: hem de deixar lliures 2cm aproximadament. 

6. Pinzellem amb aigua la part lliure de massa i comencem a enrotllar la massa per la part contrària a la que no hi ha pasta. Anem aprentant suaument conforme anem enrotllant i vigilem que ens quedi ben segellat. 

7. Formem una S amb el rotllo de massa i el col·loquem al motlle que tenim preparat. Important: les tres parts de la massa s'han de veure (o sigui, tal qual l'hem format, tal qual l'hem de posar al motlle). Cobrim amb film transparent o amb un drap i deixem reposar la massa uns 20 minuts. 

8. Escalfem el forn a 180º. 

9. Abans d'introduir la Povitica al forn, fonem la meitat de la mantega que tenim reservada i la pinzellem. Ho enfornem durant 15 minuts a 180º i 30 minuts a 150º. 

10. Una vegada finalitzada la cocció, retirem el motlle del forn i pinzellem la Povitica amb mantega fosa (la part que ens quedava reservada). Deixem reposar dins del motlle uns 20 minuts i a continuació desemmotllem i deixem refredar sobre una reixeta. 

11. Quan la Povitica està freda, l'empolvorem generosament amb sucre glass. 

Què us ha semblat? És entretinguda de fer però no és gens difícil (tot i que a primera vista ho pugui semblar). Us animo a que la feu! Us agradarà molt! 














Comentaris

  1. La vaig veure a la revista que em vas portar, la tinc a Reus... i jo a Puicerdà heheh, i com que aquí no cuino... Encara que no sigui Nadal tinc uns quants aniversaris aquest gener... pot ser una bona ocasió, no et sembla?

    PTNTS
    Glòria

    ResponElimina
  2. Bon dia Olga!
    aquest nadal vàrem provar aquest pastís i als nens els va encantar. Avui vespra de Reis el torno a fer, però avui serà per celebrar l'aniversari de la meva filla. Em va demanar que aquest any el pastís no fos l'habitual tortell, que fèssim el pastis de la meva amiga Olga, o sigui, que ara em fico a fer-lo.
    Moltes gràcies per compartir amb nosaltres aquestes receptes tan gustoses. Petonets amiga meva!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!