Al llibre de la Laura Mur i l'Anna Llop Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, també podeu trobar la recepta de la farinosa.
També podeu trobar la recepta clicant en aquest enllaç a la Gastroteca.cat......
Un dels utensilis que va utilitzar la Carmen i que em va cridar l'atenció va ser la "posteta", una fusta allargada amb forma de post de planxar. Gràcies a la forma d'aquesta fusta se li pot donar la forma de pastisset gegant a la farinosa. Ja ho veureu.......
INGREDIENTS:
- Un grapat de celiandre ("saliàndria", a Benissanet) i un grapat de matafaluga.
- Aigua per bullir el celiandre i la matafaluga (dues tasses, aproximadament)
- 2 tasses d'oli
- 2 tasses de llet
- 2 tassets de vi blanc
- 50 gr de llevat (ella, al forn on compra el pa demana per 1 pa de pasta)
- 1 kg de farina
- sucre
- suc de llimona
- sucre vainillat
- 8 maçanes
COM LA PREPARAREM?
- Posarem a bullir l'aigua amb el celiandre i la matafaluga. Farem un bull i ho colarem.
- En un bol hi posarem l'aigua, la llet, el vi blanc i el llevat.
Remenarem per tal que es desfaci el llevat.
- Tot seguit, començarem a incorporar la farina. Quan la massa comenci a agafar consistència la passarem al pedrís. Continuarem afegint la farina i anirem amassant. Quan la tinguem ben amassada, la taparem amb un drap i la deixarem reposar fins que dobli el volum.
- Mentrestant la massa està llevant, aprofitarem per pelar i tallar les maçanes. Aquestes.....estaven acabades de collir!!!! De l'arbre a casa, tot un luxe. Les tallarem com si talléssim patates per fer truita.
- Una vegada la massa ha llevat, farem 3 parts. Amb cada part, podrem fer una farinosa. La Carme en va fer dues, l'altra part de la massa la va congelar.
- Enfarinarem la posteta i posarem paper vegetal al pedrís.
- Escamparem molt bé la massa. Ha de quedar molt fina. És molt important que no se'ns foradi!!!
- Una vegada tinguem ben escampada la massa, la començarem a farcir. El farcit el posarem en un costat, de manera que poguem doblegar la massa. Per tant, és important que deixem una "voreta" per poder fer un cordó a la massa. Els passos són: capa de maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - farina.
- Tot seguit, doblegarem la massa i la taparem.
- Quan la tinguem enllestida la col·locarem a la llanda del forn i li donarem forma de pastisset. Haurem d'anar amb molt compte!!!
- Una vegada la tindrem a la llanda, li tirarem un bon raig d'oli i l'empolvorarem amb sucre i sucre vainillat. També podrem afegir unes gotes de llimona.
- L'enfornarem a 160º fins que estigui daurada.
Encara li falta una mica més de forn!!! |
MMmmm..quina oloreta!!! |
Ja la tenim cuita!!! |
Em considero molt afortunada per haver-me deixat entrar a la teva cuina!!!