La Cuina de la Carmen Bladé: FARINOSA DE BENISSANET



  Fa unes setmanes, a mitjans del mes de juliol, vaig poder gaudir d'una classe excepcional de cuina tradicional. La mare de la Sílvia Martí, companya meva de feina, va ser la mestra. La Sra. Carmen Bladé Moseguí, ens va preparar una FARINOSA, dolç tradicional de Benissanet (Ribera d'Ebre). Les seves mans van treballar la massa, el farcit i van donar forma a un dolç del que vam poder gaudir més tard. 

Al llibre de la Laura Mur i l'Anna Llop Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, també podeu trobar la recepta de la farinosa. 

També podeu trobar la recepta clicant en aquest enllaç a la Gastroteca.cat......

Un dels utensilis que va utilitzar la Carmen i que em va cridar l'atenció va ser la "posteta", una fusta allargada  amb forma de post de planxar. Gràcies a la forma d'aquesta fusta se li pot donar la forma de pastisset gegant a la farinosa. Ja ho veureu.......


INGREDIENTS:
  • Un grapat de celiandre ("saliàndria", a Benissanet) i un grapat de matafaluga. 
  • Aigua per bullir el celiandre i la matafaluga (dues tasses, aproximadament)
  • 2 tasses d'oli
  • 2 tasses de llet
  • 2 tassets de vi blanc
  • 50 gr de llevat (ella, al forn on compra el pa demana per 1 pa de pasta)
  • 1 kg de farina 
  • sucre 
  • suc de llimona
  • sucre vainillat
  • 8 maçanes 

COM LA PREPARAREM?
  1. Posarem a bullir l'aigua amb el celiandre i la matafaluga. Farem un bull i ho colarem.
  2. En un bol hi posarem l'aigua, la llet, el vi blanc i el llevat.  Remenarem per tal que es desfaci el llevat. 
  3. Tot seguit, començarem a incorporar la farina. Quan la massa comenci a agafar consistència la passarem al pedrís. Continuarem afegint la farina i anirem amassant. Quan la tinguem ben amassada, la taparem amb un drap i la deixarem reposar fins que dobli el volum.                               
  4. Mentrestant la massa està llevant, aprofitarem per pelar i tallar les maçanes. Aquestes.....estaven acabades de collir!!!! De l'arbre a casa, tot un luxe. Les tallarem com si talléssim patates per fer truita.                   
  5. Una vegada la massa ha llevat, farem 3 parts. Amb cada part, podrem fer una farinosa. La Carme en va fer dues, l'altra part de la massa la va congelar. 
  6. Enfarinarem la posteta i posarem paper vegetal al pedrís.                     
  7. Escamparem molt bé la massa. Ha de quedar molt fina. És molt important que no se'ns foradi!!!                              
  8. Una vegada tinguem ben escampada la massa, la començarem a farcir. El farcit el posarem en un costat, de manera que poguem doblegar la massa. Per tant, és important que deixem una "voreta" per poder fer un cordó a la massa. Els passos són: capa de maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - maçana - sucre - farina - oli - sucre vainillat - farina.                                       
  9. Tot seguit, doblegarem la massa i la taparem.                                      
  10. Quan la tinguem enllestida la col·locarem a la llanda del forn i li donarem forma de pastisset. Haurem d'anar amb molt compte!!!                                
  11. Una vegada la tindrem a la llanda, li tirarem un bon raig d'oli i l'empolvorarem amb sucre i sucre vainillat. També podrem afegir unes gotes de llimona.                                              
  12. L'enfornarem a 160º fins que estigui daurada.

Encara li falta una mica més de forn!!!

MMmmm..quina oloreta!!!

Ja la tenim cuita!!!

Moltes gràcies, Carmen! Gràcies per aquesta lliçó de cuina tradicional! 
Em considero molt afortunada per haver-me deixat entrar a la teva cuina!!!