La Fouzia és del Marroc, de la famosa ciutat de Casablanca. L'he pogut conèixer gràcies a la meva feina; és la mare del Karim, alumne de l'escola on treballo i va formar part del Consell Escolar durant quatre cursos.
Viu a Móra d'Ebre de fa uns quants anys, li agrada molt l'art, parla uns quants idiomes (marroquí, francès, castellà, català, està aprenent l'anglès....) i li agrada molt la cuina.
Quan li vaig demanar si em deixaria entrar a la seva cuina, que preparés una recepta pel meu bloc, va acceptar a la primera. La tarda la va planificar ella, proposant dues receptes: una dolça i una salada.
La recepta dolça consisteix en uns BRIOUATES D'AMETLLA i la salada en un espectacular i sorprenent CUSCÚS DE SÍPIA. Us dic sorprenent perquè així ho va ser per mi; sempre he vist cuscús de pollastre, corder, vedella.....però de sípia, mai. Deliciós!!!! El fet de que Casablanca tingui el port més important del país, hi té a veure.
Comencem pel salat i després anirem pel dolç.
CUSCÚS DE SÍPIA
Ingredients: una sípia gran, tomàquets madurs, 150 g de cigrons remullats durant 12h, 4 naps marroquins, 4 pastanagues, 3 carabassons, 2 cebes grans picades, 2 fulles de llores, 1 manat de coriandre, 1 manat de julivert, carabassa, oli d'oliva i sal, una mica de safrà.
- En una cassola, sofregir la sípia amb la ceba i la tomaca, amb el safrà, la cúrcuma, el pebre negre i la sal.
El safrà es calenta en una cassoleta petita i després es passa pel morter - Quan la sípia està cuita, la retirem i preparem les verdures per coure-les. Les incorporem a la cassola i les posem a coure. És el moment de ratllar una mica de gingebre.
- Quan el cuscús estigui cuit, el col·loquem en una safata o plat gran. L'hem de distribuir bé pel plat. Al centre, posarem la sípia (sencera o tallada a trossos, com vulguem).
- Una vegada les verdures estiguin cuites, les traiem de la cassola i les col·loquem al plat del cuscús.
- El brou de la cassola l'hem de repartir bé per damunt del cuscús, que quedi ben remullat.
- Ara només ens queda gaudir d'un cuscús excepcional!!!
Ara anem per la recepta dolça, els BRIOUATES D'AMETLLA.
Ingredients: 24 fulls de pasta filo, 250 g d'ametlles crues, 100g de sucre glass, 50g de mantega, 1/2 cullerada de canyella, 1 mica de pols de goma àrab (picada al morter), 1 cullerada d'aigua d'azahar, 1 rovell d'ou, 500g de mel, oli per fregir.
- Triturem les ametlles amb la picadora i les barregem amb el sucre.
- Afegim la mantega, la canyella, la goma àrab i l'aigua d'azahar. Barrejar-ho amb les mans.
- Tallar les fulles de pasta en tires amples.
Col·locar una bola de massa d'ametlla i seguir el procediment següent: plegar de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta. Tanquem el triangle amb una mica de pasta feta amb farina i aigua. - Fregim els briouates pels dos costats.
- Una vegada fregits, els introduïm a la mel.
A continuació els posem a escórrer. Quan estiguin freds ja els podem menjar.
Si volguéssim, els podríem decorar amb ametlla crocanti.Per finalitzar la tarda, vaig gaudir d'un te autèntic marroquí. El gust de la menta....el fet de posar el sucre a la tetera......no sé que és, però m'encisa. I com no, d'una conversa molt enriquidora. Vaig conèixer una mica més a la Fouzia i a la seva família. Moltes gràcies!!!!!
una entrada molt bona...m'encanta el cous.cous, i de sepia jo tampoc l'havia vist mai, i així tan tradicional, amb la seva vaporera, la veritat es que tampoc. Però vaja, que qualsevol nostre ens serveix igual. I els briourats, fantàstics...ara me'n pendria un...
ResponEliminaQuina sort de contar amb una persona de Casablanca per fer-ho.
Petons
Sí, Abril, em considero afortunada per poder estar en contacte amb gent de diverses cultures i tradicions.
EliminaPetons,
Olga
òndia, Olga! Quina bona vetllada vas passar amb la Fouzia. M'alegro que tinguis amigues així, que entre ella i tu vau fer un bon tiberi! Quines pastes dolces més temptadores, i quin cuscús més gustós! El millor de tot, i el que no es veu al blog, és la conversa i xerrera que segur que vau tenir. Un petonet per totes dues!
ResponEliminaAix, sí, Marina!!! Vaig disfrutar amb la cuina i amb la seva conversa!!! El cuscús....deliciós.
EliminaPetons,
Olga
Ostres Olga!! Sempre ens sorprens amb cuines molt interessants!! Quines dues receptes més interessants!!
ResponEliminaPetonets guapa. MAR, de EQNME
Les dues són boníssimes, però em quedo amb el cuscús de sípia. No ho havia vist mai, el gust és sensacional. La Fouzia em va fer una gran classe de cuina!!!!
EliminaPetons, Mar!!!!
Olga
Uauu m'han semblat les dos receptes espectaculars. Quina sort poder haver entrat en aquesta cuina, segur que has aprés molt! petons
ResponEliminaSí, Roser!!! Va ser tota una classe!!!!! Tot un plaer compartir cuina, taula i te amb ella!!!!
EliminaPetons,
Olga
Jo quan vaig anar de vacances al Marroc de tant que em va agradar la cuina i tant que vaig menjar vaig posar-me malalta...un bon empatx com els nens petits....és que hi tinc debilitat!!! Aquests plats de la Fouza han de ser irresistible!!! I cuscús de sípia, qué original!
ResponEliminaMònica, el cuscús de sípia és una passada!!!! Jo sempre l'havia vist cuinat amb corder, pollastre, .....però amb sípia és la primera vegada!!!!
EliminaPetons,
OLga
Jo també inc la sort de tenir amigues masrroquines I disfrutar de la seva cuina. Aquest cuscús de sípia és sensacional, sempre n'hzvia menjat amb carn però mai amb peix . I els pastissets d'ametlla... els marroquins són els reis dels dolços! Quina tarda tan ben aprofitada! Petons.
ResponEliminaVa ser una gran tarda!!!! Molt ben aprofitada!!!! Classe, conversa, sobretaula, te......què més puc demanar?????
EliminaPetons, Chus!!
Olga
M' encanta aprendre d´altres cultures. Creixes tant!
ResponEliminaÉs que....aprendre és tan bonic i satisfactori!!!!! A mi, és el que més m'agrada!!!! Aprendre de tot i de tothom!!!
EliminaPetons, Cristina!
Olga
siempre es muy interesante aprender de otras culturas y tambien su cocina que siempre es diferente y sorprendente
ResponEliminabuen puente
bss
Sí, Miquel!!! Aprendre és lo millor que podem fer!!!
EliminaPetons,
Olga
Dues receptes molt bones, quina tarda tan completa!
ResponEliminaDoncs, sí!!! Va ser una tarda d'una gran classe de cuina!!!!!
EliminaPetons,
Olga