L'any passat va ser la primera vegada que vaig aconseguir fer un tortell!!!
El primer any de casats (i ja fa 17 anys!!!) vaig fer-ne un, però em sortir una pedra. El vaig tenir molt temps al forn i.....ni el vam poder tastar. No vaig tornar a preparar-ne un fins la vespra de Reis d'aquest mateix any.
Però no us penseu que el segon intent va ser el bo.....no!!!! Va ser un altre fracàs.....Volia fer un tortell de Reis amb massa mare. Ja tenia la Thermomix i jo, tota valenta, ja em pensava que ho tenia tot per aconseguir un bon tortell. Vaig preparar la massa i......la massa no es va moure. Quieta!!! Van passar les hores i res, no va augmentar. Però no em vaig fer enrere! Em va sortir la tossuderia aragonesa que porto a les venes i....a insistir. Ràpid i corrent em vaig posar a buscar per la xarxa una recepta ràpida i exitosa de tortell. Ara sí!!! A la tercera va anar la vençuda.
La recepta va ser del blog COCINA CON XENA.
Va quedar molt bo. La prova va ser que va desaparèixer de la taula!!! No va quedar ni un trosset per poder esmorzar al dia següent......
A diferència de la recepta original, només vaig utilitzar pell de taronja; en compte de decorar-lo amb ametlla laminada, ho vaig fer amb ametlla crocanti (no ens agrada la fruita confitada....); el vaig farcir amb crema pastissera.
INGREDIENTS (ens sortirà un tortell molt gran):
- 230 grs de sucre
- 240 grs de llet
- 3 ous
- 100g d'oli de gira-sol
- 70 g de llevat fresc
- 800 grs de farina de força
- Pell de taronja sense part blanca
- 50 grs d'aigua d'azahar (jo no tenia; vaig bullir aigua amb pell de taronja)
- Per guarnir el tortell: 1 got de sucre, aigua, ametlla crocanti, ou per pinzellar
- Per farcir: crema pastissera (recepta del llibre Imprescindible). És el primer que hem de preparar. Quan tinguem la crema feta, la reservem i la deixem refredar.
ELABORACIÓ:
- Pulveritzem el sucre. 20 segons, velocitat 10. Afegim la pell de la taronja, 15 segons, velocitat 10.
- Incorporem la llet. 4 minuts, 37º, velocitat 1.
- Afegim el llevat desfet, els ous, l'oli, l'aigua de taronja i la meitat de la farina. 15 segons, velocitat 6.
- Incorporem l'altra meitat de la farina. 3 minuts, velocitat espiga.
- Tapem el got amb un drap i deixem pujar la massa fins que surti per l'obertura de la tapa del got.
- Quan hagi pujat la massa, la introduirem al got amb l'ajuda de l'espàtula. Tornarem a amassar, 1 minut velocitat espiga.
- Arriba el moment de treure la massa del got. Per fer-ho bé, ens hem d'untar les mans amb oli.
- Col·loquem la massa a la safata del forn (amb un paper de forn). Donem forma de tortell. Per tal de que ens quedi el forat central, posem un cèrcol d'emplatar.
- Preparem el sucre per decorar: al got de sucre li afegim dues cullerades d'aigua i ho barregem ben bé.
- Pinzellem el tortell amb l'ou batut i li posem el sucre per damunt. El deixem reposar fins que dobla el volum.
- Precalentem el forn a 180º (dalt i baix)
- Quan ha doblat el volum, l'enfornem durant 20-25 minuts o fins que està daurat.
- Empolvorem per sobre amb l'ametlla crocanti.
- El deixem refredar sobre una reixeta. Quan està fred, el farcim amb la crema pastissera i el passem a la safata amb la que el volem presentar.
No vaig seguir la tradició d'incloure una fava i un rei.......estava tan emocionada amb tot el procés que no hi vaig pensar!!!!! A veure si enguany hi penso......
Bones Festes!!!!!