Aquest cap de setmana he gaudit d'una gran experiència gastronòmica i tradicional. He pogut participar en el 15a Festa del #Tocino, organitzada per l'associació de dones Meravelles de Benifallet, el poble del meu marit ( i també meu des de fa gairebé 19 anys!!).
Cada any organitzen una festa al voltant de la matança del porc i de tot el procés d'elaboració dels embotits: la llonganissa, botifarra blanca i botifarra negra d'arròs.
Aquesta festa consisteix en elaborar els embotits que es menjaran al sopar popular i preparar un plat d'olla anomenat ROMESCO, que és el plat principal del dinar popular. El Casal fa goig i està ple durant tot el dia!!!
El divendres a la tarda elaboren la llonganissa i la botifarra blanca i el dissabte al matí la botifarra negra d'arròs. També preparen el ROMESCO, tres olles precioses d'un plat d'olla fet amb costella de tocino, ceba, alls, picada i fesols blancs.
Jo vaig baixar dissabte al matí i vaig poder gaudir del procés d'elaboració de la botifarra negra. Us vaig explicant..........
|
Les cotnes es passen per la màquina de moldre carn |
|
Les cassoles per bullir l'arròs de les botifarres |
|
L'arròs s'ha d'anar remenant...... |
|
Els budells estan nets i preparats |
|
La ceba ofegada |
|
Les cotnes, la ceba ofegada, la ceba crua i.....falta l'arròs i la sang! |
|
Remenem tots els ingredients de les botifarres! |
|
Preparada ......
|
|
Lligant les botifarres..... |
El procés de cocció de les botifarres! Controlem......7 minuts!!!
|
Ben esteses!!!! |
|
La llonganissa..... |
|
La botifarra blanca....... |
|
Una de les olles del romesco...... |
|
El plat.....deliciós!!! |
La taula parada.....i preparats per la Festa!!!
L'any vinent espero i desitjo tornar-hi......em fa falta veure el procés de la llonganissa i la botifarra blanca!
Des d'aquí, felicitar a l'Associació de Dones Meravelles de Benifallet per la seva gran tasca i per lo treballadores i dinàmiques que són!!! Moltes gràcies per deixar-me participar!
Estas fiestas son un tesoro culinario que no se han de perder nunca.
ResponEliminaBona setmana
Tens tota la raó, Miquel!!!! Hem de fer tot el possible per tal que no es perdi aquesta festa!
EliminaPetonets i bona setmana!!!
Olga
A mi m'encanten aquestes festes!! I la matança del porc: a casa la fèiem! Fins que l'àvia ja va ser gran, jo vaig marxar i la mare no s'ho podia fer tota sola i, al cap i a la fi, tanta carn per a qui? Però per mi era una festa!! M'agrada tot del porc! Fer les botifarres, tallar el sagí per fer els llardons i veure com es feia vespre entre carns mentre a fora a la parola l'àvi feia coure les botifarres de sang... INCREÏBLE!! Una trobada ben familiar!
ResponEliminaJo també tinc molts bons records de quan la fèiem amb la meva família! Es per això que tenia moltes ganes de participar-hi en aquesta festa.......I em penso que ja no pararé!!!
EliminaPetonets,
Olga
Quina gana de veure tot aquest bé de déu!
ResponEliminaSara, ha estat una gran experiència que espero i desitjo poder tornar a repetir!
EliminaPetonets,
Olga
Mai he participat en una festa d'aquestes. És l'avantatja que teniu qui sou de pobles més petits. A les ciutats aquestes tradicions s'han perdut gairebé del tot.
ResponEliminaGràcies per compartir-la.
Ptnts
Dolça
Glòria.....no me la perdré cap any!!! A més, encara tinc pendent la llonganissa i la botifarra blanca!!!
EliminaPetonets,
Olga
Ohh que valenta!!! jo no sé si m'hi atreviria a ficar les mans en aquestes olles, però m'alegro que altres ho facin i pugui perdurar la tradició! un petó!!
ResponEliminaEva.....a mi m'encanta!!! De sempre!!!
EliminaPetonets,
Olga
No s'han de perdre les tradicions populars on tot el poble participa- Segur que ha estat una gran experiència d'aquelles que es recorden sempre! Una abraçada!
ResponEliminaI tant, Anna!!! Ha estat una gran experiència que espero repetir i ampliar l'any vinent......
EliminaPetonets,
Olga
Això és un festival gastronòmic en tota regla! Fantàstica experiència! Petons!
ResponEliminaUna gran experiència, Mònica!!! Esperant la de l'any vinent!
EliminaPetonets,
Olga