Top blocs de receptes

dilluns, 9 de novembre de 2015

PANDORO

La recepta que avui us porto la tenia reservada des de l'any passat. Aquest pandoro el vaig fer els últims dies de Nadal, per Reis; com és un moment en el que tothom comencem a estar saturats de plats i dolços nadalencs, la vaig guardar per enguany. 
Sempre m'ha agradat moltíssim aquest dolç tradicional italià.....és dels meus preferits!!
Aprofitant l'ajuda de la Thermomix i el fantàstic llibre "Panadería y bollería II" (té un apartat especial dedicat als dolços tradicionals de diferents països del món) em vaig animar a fer-lo. Quina bona decisió! Em vaig regalar un motlle especial per fer-lo i.....a la feina! 
  
És una elaboració que comporta unes quantes hores d'espera, però el resultat val la pena. Us heu d'organitzar bé el temps. Us costarà unes 12h en total.
Ah! I també vaig recuperar la llauna especial de pandoro que feia uns 18 anys que la tenia.....si no recordo malament va ser d'un Nadal que el vaig comprar a Mercadona. 
Esteu preparats i preparades? Us explico!

INGREDIENTS PREFERMENT: 
  • 20g aigua mineral
  • 5g llevat fresc desfet
  • 1 cdta de sucre
  • 60g de farina de força
  • 1 rovell d'ou a temperatura ambient
INGREDIENTS PRIMER AMASSAT:
  • 5g de llevat fresc 
  • 1 cullerada d'aigua mineral tèbia
  • 40g de farina de força
  • 10g de mantega a temperatura ambient
  • 1 ou M a temperatura ambient
  • 10g de sucre
INGREDIENTS SEGON AMASSAT: 
  • 100g de farina de força 
  • 10g de sucre
  • 1 ou
  • 20g de mantega a temperatura ambient
INGREDIENTS TERCER AMASSAT: 
  • 200g de farina de força ( i una mica més per empolvorar)
  • 90g de sucre
  • 2 ous
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 1 cullerada de sucre vainillat 
INGREDIENTS DEL FULLAT I FORMAT 
  • 120g de mantega freda
  • 3 cullerdes de sucre glass vainillat
COM PREPAREM.......EL PREFERMENT
  1. Dins el got posem l'aigua, el llevat, el sucre, la farina i el rovell. Batem 30segons/Vel3. Deixem reposar dins el got fins que dobla volum. (aprox. 1hora). 
COM PREPAREM.....EL PRIMER AMASSAT
  1. Incorporem al got el llevat, l'aigua, la farina, la mantega, l'ou i el sucre. Barregem 30segons/Vel3 i amassem 2min/Got tancat/Velocitat Espiga. Deixem reposar dins el got fins que dobla volum (Aprox. 1 hora).                                              
COM PREPAREM....EL SEGON AMASSAT 
  1. Afegim al got la farina, el sucre, l'ou i la mantega. Barregem 30segons/Vel4 i amassem 4min/Got tancat/Velocitat Espiga. Deixem reposar dins el got fins que dobla volum (1h.i1/2 - 2 hores aprox.) 
COM PREPAREM....EL TERCER AMASSAT
  1. Afegim al got la farina, el sucre, els ous, la sal i el sucre vainillat. Barregem 30segons/Vel6 i amassem 5minuts/Got Tancat/VelocitatEspiga. Retirem la massa (compte que és una massa molt tova) i l'aboquem a un bol greixat amb mantega. Cubrim amb film transparent i ho deixem en un lloc càlid fins que dobla volum (1h i 1/2- 2h aproximadament). A continuació, introduirem el bol amb la massa a la nevera durant 1 hora.                                                 
COM PREPAREM......EL FULLAT I EL FORMAT 
Sort que al llibre estan molt ben il·lustrats tots els passos a seguir!
  1. Mentrestant tenim la massa reposant hem de treballar la mantega. Posem entre dues làmines de film transparent el bloc de la mantega freda i, amb l'ajut del corró, primer colpejant lleugerament i després rodant, l'estirem i formem un rectangle de 15x20 aproximadament. La reservem a la nevera per a que estigui a la mateixa temperatura que la massa. 
  2. Empolvorem lleugerament el pedrís de la cuina amb farina i, amb l'ajuda de l'espàtula, posem la massa en un bloc vigilant que no es badi o trenqui. L'aixafem lleugerament per treure l'aire i l'estirem amb el corró formant un rectangle de 20x30cm. aproximadament. Col·loquem al centre la planxa de mantega i la cobrim amb la massa dels costats segellant-la molt bé.  
  3. Estirem la massa amb el corró i la pleguem en tres parts, com si fos un tríptic. L'emboliquem amb plàstic transparent i la deixem reposar a la nevera durant 30 minuts.                                                                           
  4. Tornem a posar la massa sobre el pedrís enfarinat de tal manera que el plec quedi a la dreta. L'estirem de nou en un rectangle de 20x30cm i la pleguem com un tríptic. L'emboliquem amb film transparent i la tornem a deixar reposar dins la nevera uns 30 minuts més. Hem de repetir aquest pas complet una segona vegada, inclosos els temps de repòs. 
  5. Greixem amb mantega l'interior del motlle de pandoro. Formem una bola i la col·loquem dins el motlle amb la part llisa a sota (si teniu motlles petits heu de partir en dues parts la massa). Deixem reposar en un lloc càlid fins que la massa aguaita per la part superior (unes 4 hores).                    
  6. Escalfem el forn a 180º.
  7. Fornegem amb calor inferior a 160º durant 35-40 minuts. Si veiem que la part de dalt es daura massa, la cobrim amb paper d'alumini. 
  8. Retirem del forn i deixem reposar 10 minuts dins el motlle. Desemmotllem damunt una reixat i deixem refredar. Quan estigui fred l'empolvorem amb sucre glass.                                                    
Què us ha semblat? Oi que és impressionant? És un gran plaer menjar-te un pandoro fet per tu mateixa i veure com gaudeixen els teus....no diguéssim! 


                                                     


                                                                 

18 comentaris:

  1. Respostes
    1. Sí, Lolines!!!! Boníssim! Enguany....repeteixo!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  2. 12 hores de feina!!!! OMG...però la pinta la té boníssima!!!
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Dolça!!! Però t'asseguro que el resultat.....ho compensa!!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  3. Ostres!!! Quina currada Olga!!!
    El resultat és MERAVELLÓS!! Quina alçada,i quin interior... per donar-li una bona pessigada.
    Et va quedar fantàstic :)
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Debora......una feinada però amb un resultat....deliciós!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  4. Et volts creure que no l'he provat mai de la vida??? porta feineta, però quina recompensa més bona, no?? s'ha fet enorme!! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eva....doncs sí, m'estranya molt que no l'hagis tastat! D'enguany no passa, eh????
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  5. Noia...ja em veig agenciant-me el motlle, i fent totes les passes per aconseguir aquest dolç amb aquest interior que sembla un trosset de núvol!!! Qui en pogués menjar un trosset ara mateix! Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica, tu de ben segur que el millores!!!!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  6. Quin dolç més deliciós!! T'ha eixit fantàstic!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Francesc!!! Ja tinc ganes de tornar-lo a fer!!
      Petons,
      Olga

      Elimina
  7. No m'he atrevit a fer-lo!! i ens agrada molt aquest dolç... et va quedar fantàstic!! super esponjós!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teresa, doncs a tu segur que et queda millor!!!!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  8. Doncs si que és entretinguda de fer, però el resultat és espectacular!! Quina pinta!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt, molt entretinguda! Però el resultat val molt la pena!
      Petonets,Marta!
      Olga

      Elimina
  9. Buenísimo, vale la pena, la textura es Espectacular.
    Carmen

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carme...sí, és así! Y tiene un sabor...delicioso.
      Una abrazo,
      Olga

      Elimina

Digue'm què opines!!!