Feia molt temps que no feia croquetes, la veritat. Les que compro a la Carnisseria Nogales són tan bones i tan casolanes que els de casa no troben a faltar que no les faci jo.
La setmana passada vaig comprar llonganissa i em va venir al cap....."per què no preparo croquetes? Em penso que seran bones!" I així va ser! Dit i fet!
Dissabte a la tarda mentrestant tenia l'olla de brou al foc, les magdalenes al forn i la crema de porro i bacallà a la cassola vaig començar a preparar-les.
Per tal de fer-les una mica més de festa (i així ens poden servir com aperitiu d'un dinar o sopar nadalenc) vaig afegir uns bolets deshidratats.
Vinga, us explico i a veure què us semblen......
- 200g de pasta de llonganissa (de la vostra carnisseria de confiança)
- 1/2 ceba petita
- 20g de bolets deshidratats (tallats petitets i posats a hidratar amb aigua)
- 4 cullerades de farina
- 250ml de llet
- 1 ou
- Pa ratllat
- Oli d'oliva
PREPARACIÓ:
- Tallem la ceba ben petita i la posem a sofregir en una paella amb un rajolí d'oli d'oliva OVE.
- Tot seguit incorporem la pasta de llonganissa i continuem sofregint. Anem remenant molt bé per tal que la pasta no ens quedi tota enganxada; ens ha de quedar "solta". Al cap d'uns minuts afegim els bolets i acabem de sofregir.
- El pas següent el faig una mica a ull i.....molt ràpid! Potser no és la manera correcta de fer-ho, però a mi em funciona bastant bé. Quan ja tenim la llonganissa ben cuita afegim les cullerades de farina a poc a poc i sense parar de remenar. Quan tenim la farina ben incorporada a la pasta afegim, també a poc a poc la llet. No podem parar de remenar!!!
- Una vegada veiem que la llet ha espessit i que queda una pasta cremosa (hem de vigilar que no es cremi!) apaguem el foc i retirem. Deixem refredar i reposar la pasta fins el dia següent.
- Ara és el moment de formar les croquetes. Jo no tinc cap motllo ni les poso en una màniga pastissera: m'agrada que quedin com les que feia la meva mare, que es vegi clarament que són casolanes. Formem les croquetes i les passem per farina, ou i pa ratllat. Les reservem a la nevera (1 hora mínim).
- Fregim les croquetes en abundant oli d'oliva. Les deixem reposar damunt de paper de cuina (per absorbir l'excés d'oli).
El pas següent és.....gaudir d'elles!!!! Amb moderació i autocontrol però gaudir-les molt!
Com sempre que faig croquetes, a casa nostra recordem un famós poema de Miquel Martí i Pol.....el sabeu?