Els nostres amics Pepa i Jaume són els "culpables" de la recepta d'avui. Per què culpables, us preguntareu? Doncs perquè l'última vegada que ens vam trobar em van regalar aquest meravellós llibre de cuina tradicional de la València marítima, en concret, del Cabanyal.
Si teniu oportunitat de poder-lo comprar us el recomano, de veritat. Trobareu receptes de cuina tradicional popular, de gent humil treballadora fetes amb productes de proximitat i peix econòmic. No us decebrà!
Per començar, he triat una recepta de rap en salsa, una nugaeta. A veure què us sembla!
- 3 raps petits sense pelar, sense el cap
- 3 patates mitjanes
- 750g d'aigua
- 1 tomàquet ratllat
- 2 alls
- 4 rodanxes de pa dur o pa torrat
- 1 grapat d'ametlles torrades
- Oli d'oliva VE, sal
- 1/2 culleradeta de pebre roig
- Farina (per enfarinar el rap)
- 1 bitxo petit (opcional, jo no l'he posat)
- 1 gotet de vi blanc (l'he incorporat jo, opció personal)
PREPARACIÓ:
- Tallem a rodanxes el rap. Saleu-lo i l'enfarinem.
- Posem a la cassola un all sense pelar i l'oli. Escalfem i fregim el rap. Reservem.
- En un morter preparem una picada amb l'all restant, el tomàquet ratllat, les ametlles, el pa, el pebre roig. Quan ho tinguem tot picat, incorporeu el vi blanc.
- Tallem les patates a trossos irregulars. Les sofregim fins que es comencen a daurar.
- En aquest moment afegim la picada i sofregim a foc fort durant uns dos minuts. És el moment d'afegir l'aigua. A continuació, ho fem coure a foc suau durant 15 minuts. Si volem, és ara quan afegim el bitxo petit. Tastem i rectifiquem de sal.
- Passats aquests 15 minuts incorporem el rap i ho deixem coure uns 15 minuts més.
A la recepta ens expliquen que si volem, en els últims minuts de la cocció podem afegir un ou per persona i rematarem el dinar.
La propera vegada que la faci....així ho faré!
Ooohhhh, que bona aquesta nugaeta...a mi el rap en salseta m'encanta. Em sembla que jo si que hi posaré una miqueta de bitxo
ResponEliminaPtnts
Glòria
Jo no em vaig atrevir! Suposo que encara potencia més el gust del rap i de la picada!
EliminaPetonets,
Olga
És curiós com les receptes populars, amb petites, variants, es van repetint per tota la costa mediterrània. Amb petites variacions, a la zona del Garraf, parlen de l'all cremat, més al nord del suquet de peix. El resultat és d'allò més bó, tal com, per la pinta que mostra, té aquesta versió del Cabanyal.
ResponEliminaUna abraçada.
Tots compartim els mateixos orígens i les mateixes tradicions!
EliminaPetons i gràcies per la visita!
Olga
Muy rica la caldereta de rape, me gustan mucho esos platos marineros que conservan toda la esencia. Buen pan y a mojar!!
ResponEliminaBesos
¡Son los mejores,Pilar! La gente de mar es la que más sabe de cocina marinera.
EliminaBesos,
Olga
Quin gran regal i quina gran recepta per estrenar-lo no?? amb aquests ingredients no pot fallar, quina salivera! un petó ;)
ResponEliminaDoncs, sí, Eva! Tot un tresor gastronòmic!
EliminaPetonets,
Olga
Això són amics!!!! Quin llibre més interessant!! Jo que en sóc una fanàtica... me l'apunto a la llista! :) I estic segura que és un bon llibre a jutjar per les fotos de la nugaeta! M'encanta tot el que és fet amb bons aliments, una picada mediterrània i a sucar-hi pa!! ;)
ResponEliminaPetons guapa!
Si algun dia arriba a les teves mans...ja veuràs com t'agradarà! És un autèntic tresor gastronòmic!
EliminaPetonets,
Olga
Una receta 10 y te felicito por ello.Bs cielo.
ResponEliminaMéncanta aquest guisadet i la paraula nugaeta.. ! petó i bona setmana!
ResponEliminaMéncanta aquest guisadet i la paraula nugaeta.. ! petó i bona setmana!
ResponElimina