Ja torno a ser aquí amb un altre pa!
Aquest també és dels que es fa amb un preferment i té un procés de llevat llarg. Quan volem fer pans com aquest ens hem de planificar i organitzar bé el temps.
El gust que li donen les llavors combinat amb el de la farina de sègol fa que sigui un "sinyor pa".
Podeu fer un pa molt gran o dos pans mitjans. Com tinc dos bannettons, vaig fer-ne dos.
INGREDIENTS:
- Preferment: 200g de farina de força, 200g d'aigua, 5g de llevat fresc
- Massa: 200g de farina força, 200g de farina de sègol, 280g d'aigua, 1 cdta de sal, 10g de llevat fresc, 60 de llavors variades al vostre gust (lli, pipes de gira-sol, pipes de carabassa, sèsam...), semolina de blat per empolvorar (opcional)
- En un bol barregem els ingredients del preferment. Amb una cullera o amb les mans ho podrem fer bé (no ens cal embrutar el got del Thermomix per fer-ho). Ho cobrim amb film transparent i el deixem reposar a la nevera tota la nit.
- Posem dins del got les farines i la sal. Barregem 10segons/Vel.10.
- Tot seguit incorporem l'aigua, el llevat i el preferment. Barregem 30segons/Vel.6 i amassem 6 minuts.
- Afegim les llavors i ho amassem 4 minuts més.
- Empolvorem amb farina el pedrís de la cuina i aboquem la massa. Formem una bola i la col·loquem dins un bol untant amb oli i empolvorat amb farina. Empolvorem una mica més la massa, cobrim amb film transparent o amb un drap humit i deixem reposar durant 2 hores.
- Empolvorem dos bannetons amb semolina.
- Tornem a empolvorar el pedrís amb farina i aboquem la massa que ja ha llevat. La dividim en dos porcions (la tallem). Sense amassar-la gaire ni apretar-la formem dues boles. Posem cada bola dins el banneton amb la part llisa per avall. Els cobrim amb un drap humit i els deixem llevar fins que doblen el seu volum.
- Escalfem el forn a 250º i hi posem un recipient amb una mica d'aigua.
- Preparem una safata de forn amb paper d'enfornar. Aboquem els pans dels bannetons amb un moviment ràpid i segur. Tot i que la recepta original no ho diu, jo vaig fer uns talls als pans.
- Enfornem 5 minuts a 250º. Al cap de 5 minuts baixem la temperatura 210º i retirem el recipient amb aigua. Enfornem uns 40 minuts més.
- Retirem del forn i el deixem refredar sobre una reixeta. Ens esperem a que estigui fred per tallar-lo.
I...ja està! A xalar! Per mi és doble xalera...quan el preparo i quan el menjo. I amb l'oloreta que deixa el pa a casa, ja no diguem!
Per sucar a la cassola de pollastre rostit! quina pinta...arriba la flaire fins aquí.
ResponEliminaPTNTS
Glòria
Tinc moltes ganes de pa! I tu no pares!!! Apuntada!
ResponEliminaPetonets