UNA MONA FARCIDA DE MASSAPÀ ...DIFERENT



Enguany no puc preparar mona per als meus fillols i filloles però sí que ho he fet per casa (al contrari que els altres anys, que per casa no en faig cap).  Cap d'ells resideixen a la meva població per tant...esperarem a retrobar-nos i llavors sí que la tindran. 

Fullejant un llibre amb receptes per la panificadora vaig veure una recepta grega de tortell tradicional de Pasqua. Em va cridar l'atenció perquè és molt similar a la nostra mona tradicional, vaig revisar ingredients i..."manos a la obra"!!!! Va ser com un...pim-pam! 
Un dels ingredients de la recepta és la ALCARAVIA (fruit d'una planta originària de l'Àsia Menor, de l'antiga regió de Carvia. La seva propietat medicinal és carminativa perquè ajuda a l'expulsió de gasos. És de la família de l'anís, per això té un gust anissat). Vaig haver de buscar què era perquè ho desconeixia. Jo l'he substituït per anís en gra. 

El que sí que tenia clar és que l'havia de farcir de massapà. Fins ara no he preparat cap amb aquest farcit, sempre ha estat xocolata, cabell d'àngel o crema. Tocava canviar! La idea no ha agradat molt a la meva filla...així que no em quedarà un altre remei que preparar-ne una altra al seu gust. 


Aquesta vegada he fet el format de la mona seguint els passos de la Gessamí Caramés. Vaig veure com ho havia fet en un vídeo d'Instagram. Com aprenem amb les xarxes socials!!!

Ah! I abans que em pregunteu si ens les menjarem senceres...us dic que no. Una part d'aquesta mona l'he regalat, una part està a l'stand de rebosteria i dues parts estan al congelador. 

Després d'haver fet algun canvi en els ingredients i havent adaptat la recepta al meu estimat ajudant de cuina Thermomix...us explico! 

INGREDIENTS: 

  • 2 ous batuts + 1 ou per decorar
  • 200ml de llet sencera
  • 3 cullerades de licor de taronja (a la recepta original porta brandy)
  • 50g de mantega desfeta
  • 1/2 cdta de sal
  • 2 cdtes d'anís en gra
  • 400g de farina de força 
  • 225g de farina d'ús comú 
  • 5g de sucre vainillat +20g sucre + una mica més per decorar 
  • 2 cdtes de llevat de forner en pols 
  • 2 ous durs (o els que vosaltres vulgueu) 
  • Anissets o fideus de colors per decorar 
PREPARACIÓ MASSA AMB THERMOMIX: 
  1. Posem dins del got la llet i el licor de taronja i ho escalfem 1minut/37º/Vel.1 
  2. A continuació afegim el sucre, els ous batuts i la mantega desfeta i ho barregem 5 segons/vel.3. 
  3. Incorporem la farina, la sal, el llevat i els anissets i ho barregem 10 segons/Vel.6. Ho amassem durant 5 minuts. Mentrestant preparem un bol gran i el muntem amb oli. 
  4. Formem una bola  i ho deixem llevar fins que ha doblat el seu volum (una hora o hora i 1/2 aproximadament. Cobrim el bol amb film transparent o un drap. 
PREPARACIÓ MASSA AMB PANIFICADORA: posem primer els líquids i després els líquids. Programem la panificadora al programa de MASSA. Si ho fem amb panificadora no caldrà passar-la a fer el llevat al bol, el llevat el farà dins de la màquina. 

PREPARACIÓ POSTERIOR A L'AMASSAT: 
  1. Muntem amb una mica d'oli el pedrís de la cuina i l'enfarinem. Preparem una llanda del forn amb paper vegetal. 
  2. Aboquem la massa damunt del pedrís i formem un forat al mig. L'agafem amb les mans enlaire i formem una rosca a l'aire. La fem ben oberta i la tornem deixar al pedrís. Aplanem la massa i distribuïm el massapà o el farcit que vosaltres volgueu posar.           
  3. Juntem les vores del tortell i amb les mans girem la massa de manera que la part que hem tancat quedi a la base. 
  4. Col·loquem els ous i ho pintem amb ou batut generosament (guardem el ou batut que ens queda per després). La cobrim amb film transparent muntat amb oli la deixem reposar fins que dobla el seu volum. 
  5. Escalfem el forn a 200º. A la base del forn posem un recipient amb una mica d'aigua. 
  6. Una vegada ha fet el segon llevat, afegim sucre a l'ou batut que tenim reservat i tornem a pintar generosament la mona. Repartim els anissets o fideus de colors. 
  7. L'enfornem durant uns 35 minuts aproximadament o fins que veiem que està ben daurada (comprovem que estigui cuita).  
  8. Una vegada ja està cuita la deixem refredar sobre una reixeta. 

Quan estigui freda ja la podem decorar amb els pollets i plomes típics d'aquestes dates. 
I com no...degustar-la molt ben degustada! 
Desitjo que us hagi agradat i que us animeu a preparar-la. 
La Pasqua d'enguany és diferent...però hem d'intentar gaudir-la de la millor manera possible. Una abraçada enorme!! 



Comentaris

  1. Com m'agrada aquesta Mona de Pasqua.
    Tens molta raó, aquest any, malauradament, és diferent per tothom i no podem fer-hi res.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Agustí!! Estic molt contenta de tornar-te a veure per aquí!!!
      Petonets i...cuida't molt,
      Olga

      Elimina
  2. Un altre dia si pots publicar la mona
    farcida de xocolata...

    ResponElimina
  3. Visca les mones tradicionals! amb cabell d'àngel també boníssima!
    Ptns

    ResponElimina
  4. A casa el que farcim amb massapà és el tortell de reis.
    Les mones tradicionals amb cabell d'àngel o xocolata. Però totes són molt bones!

    PTNTS
    Glòria

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!