COCA DE MAÇANA DE LA PILI

 


Les coques de maçana m'agraden moltíssim...i si porten un toquet d'anís, encara més. Trobo que encara tenen més gust a cuina tradicional! A dolcet del de tota la vida! 
Al bloc tinc publicades cinc receptes (cliqueu aquí per veure-les). 

A la que us porto avui li tinc una estima molt especial perquè la recepta me l'ha facilitat una companya de l'equip Thermomix molt estimada. 
De la mateixa manera que el bloc em va portar a conèixer a persones molt estimades i amb les que mantinc una bonica relació, Thermomix també ho ha fet...i la Pili és una d'elles. 
A ella li encanta la cuina, la cuina tradicional, provar receptes, cuinar pels seus...com a mi. Potser és que som les dues del mateix any i del mateix mes! 


Sabia que ella fa una coca amb maçanes de l'agredolç molt bona. Diumenge em va fer el regal de facilitar-me la recepta. 
Jo no trobo maçanes de l'agredolç on visc però sí unes petites del Pirineu que són molt bones. El cap de setmana passat m'hi vaig posar. 
El resultat...espectacular. Quina coca més bona!!! 
Em va sorprendre el concepte de "lletada", una barreja de farina, sucre i oli amb anís. Per mi, és el toc més especial de la coca. 

Respecte a la seva recepta he fet uns petits canvis. Espero que la Pili me'ls aprovi! Vinga, us explico! 

INGREDIENTS: 

  • Maçanes petites, tallades a quarts i sense pelar
  • 360g de farina de força
  • 200ml d'oli d'OVE
  • 50ml de llet
  • Infusió de matafaluga i coriandre (150ml d'aigua, una cullerada de matafaluga i un grapat de coriandre)
  • 15g de llevat fresc
  • 1 polsim de sal (sense passar-nos, sinó no llevarà bé la massa)
  • 6 culleres soperes de sucre
  • 3 cullerades soperes de Maizena o farina fluixa (he provat les dues opcions i m'agrada més amb farina fluixa)
  • 100ml d'anís sec 
PREPARACIÓ:

1. En primer lloc, hem de preparar una infusió amb els 150ml d'aigua, la matafaluga i el coriandre: fer bullir l'aigua amb les espècies uns dos-tres minuts i deixar-ho reposar fins que es fa tebi. Colem la infusió i la reservem. 
També netegem les maçanes. Reservem. 

2. Preparació massa amb Thermomix: posem dins del got el líquid de la infusió quan està tebi (37º) i desfem el llevat 10segons/Vel.2. A continuació incorporem la llet, l'oli d'oliva i dues cullerades de sucre i ho barregem 10 segons/Vel.3. Tot seguit afegim la farina i un polsim de sal i ho barregem 10 segons/Vel.6. Finalment, ho amassem durant 3 minuts. 
Preparació massa tradicional: En un bol gran desfem el llevat amb la infusió tèbia. A continuació afegim la llet, l'oli i dues cullerades sucre i ho barregem. Quan el sucre està ben dissolt, anem incorporant la farina (amb el polsim de sal) a poc a poc i quan ja tenim la massa compactada (no s'enganxa a les mans) l'aboquem al pedrís i l'amassem durant uns 5-10 minuts. 

3. Llevat de la massa (el vaig fer diferent respecte a la recepta original): preparem una llanda de forn d'uns 30x40cm aproximadament, hi posem un full de paper d'enfornar. Col·loquem la bola de massa i la cobrim amb un bol untat amb oli d'OVE. La deixem reposar uns 40-45 minuts fins que augmenta el seu volum quasi el doble. 

4. Escalfem el forn a 180º. 

5. Escampem la massa amb les mans o amb un corró, procurant deixar una vora més alta. Reservem. 

6. Preparació de la lletada: 
Tradicional: en un bol barregem amb l'ajuda d'unes varetes 100ml d'oli d'OVE, 100ml d'anís, 4 cullerades de sucre i 3 cullerades de Maizena. 
Thermomix: posem dins del got 100ml d'oli d'OVE, 100ml d'anís, 4 cullerades de sucre i 3 cullerades de Maizena i ho barregem 20segons/Vel.6. 

7. A continuació col·loquem sobre la massa les maçanes (sense pelar, tallades a quarts, sense el cor) amb la part de la pell de cara amunt. Tot seguit, repartim la lletada per la massa amb molta cura i vigilant que ens quedi ben repartida. 

8. Enfornem la coca durant uns 40-45 minuts, fins que veiem que la vora de la massa està dauradeta. Una vegada finalitzada la cocció, la deixem refredar sobre una reixeta. 

I ja està! Ja tenim enllestida una coca tradicional espectacular...d'aquelles que agrada compartir entre la família, les amistats i les companyes i companys de feina. 
Com diem nosaltres...per a xalar! 










Comentaris

  1. Hola!!!!
    Perfecte! Dius que amb poma del Pirineu surt bona, perquè és una de les receptes que tinc moltes ganes de fer però com que no trobo pomes de l’agredolç no m’hi he posat.
    Ara ja no hi ha excusa😉

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!