Els nostres amics Pepa i Jaume són els "culpables" de la recepta d'avui. Per què culpables, us preguntareu? Doncs perquè l'última vegada que ens vam trobar em van regalar aquest meravellós llibre de cuina tradicional de la València marítima, en concret, del Cabanyal.
Si teniu oportunitat de poder-lo comprar us el recomano, de veritat. Trobareu receptes de cuina tradicional popular, de gent humil treballadora fetes amb productes de proximitat i peix econòmic. No us decebrà!
Per començar, he triat una recepta de rap en salsa, una nugaeta. A veure què us sembla!
- 3 raps petits sense pelar, sense el cap
- 3 patates mitjanes
- 750g d'aigua
- 1 tomàquet ratllat
- 2 alls
- 4 rodanxes de pa dur o pa torrat
- 1 grapat d'ametlles torrades
- Oli d'oliva VE, sal
- 1/2 culleradeta de pebre roig
- Farina (per enfarinar el rap)
- 1 bitxo petit (opcional, jo no l'he posat)
- 1 gotet de vi blanc (l'he incorporat jo, opció personal)
PREPARACIÓ:
- Tallem a rodanxes el rap. Saleu-lo i l'enfarinem.
- Posem a la cassola un all sense pelar i l'oli. Escalfem i fregim el rap. Reservem.
- En un morter preparem una picada amb l'all restant, el tomàquet ratllat, les ametlles, el pa, el pebre roig. Quan ho tinguem tot picat, incorporeu el vi blanc.
- Tallem les patates a trossos irregulars. Les sofregim fins que es comencen a daurar.
- En aquest moment afegim la picada i sofregim a foc fort durant uns dos minuts. És el moment d'afegir l'aigua. A continuació, ho fem coure a foc suau durant 15 minuts. Si volem, és ara quan afegim el bitxo petit. Tastem i rectifiquem de sal.
- Passats aquests 15 minuts incorporem el rap i ho deixem coure uns 15 minuts més.
A la recepta ens expliquen que si volem, en els últims minuts de la cocció podem afegir un ou per persona i rematarem el dinar.
La propera vegada que la faci....així ho faré!