Un dels meus llibres preferits de la Thermomix és el PANADERÍA Y BOLLERÍA (els dos volums). Al final del segon volum i ha un apartat dedicat als dolços nadalencs. M'he proposat fer-los tots! Vaig camí d'aconseguir-ho!
Avui vaig a per aquestes coques (bollos) de Sta Llúcia. Són tradicionals de Suècia, on tenen per costum fer-los i regalar-los el dia de Santa Llúcia, el dia més curt de l'any.
Em va cridar l'atenció que un dels seus ingredients fos el safrà. Tenia un potet de #safràcolomí, safrà de Sta. Coloma de Queralt, i el vaig trobar el moment idoni per utilitzar-lo. Un gran obsequi!
Respecte a la recepta original he substituït els nabius deshidratats per taronja confitada i perles de xocolata.
Demà és dia 13 desembre així que...toca preparar-los!
INGREDIENTS:
- 80g de sucre
- 1 cdta de llavors de cardamom
- 550g de farina de força
- 320g de llet sencera
- Uns brins de safrà colomí
- 15g de llevat fresc
- 50g de mantega a temperatura ambient
- 2 ous (1 per pinzellar)
- 1 polsim de sal
- Taronja confitada a trossets i perles de xocolata
- Posem dins el got el sucre i les llavors de cardamom i pulveritzem 15segons/Vel.10.
- Afegim la farina i barregem 10segons/Vel.5. Aboquem la barreja a un bol. Reservem.
- Posem al got la llet i el safrà. Escalfem 3min./37º/Vel.2.
- Afegim el llevat, la mantega i 1 ou. Barregem 10segons/Vel.2.
- Incorporem la massa que teníem reservada i la sal. Barregem 10segons/Vel.4 i amassem 3minuts/Got tancat/Velocitat Espiga. Deixem reposar dins el got fins que dobli el seu volum (el temps dependrà de la temperatura ambient).
- Una vegada ha augmentat el volum, baixem la massa fins al fons del got i tornem a amassar 1min/Got tancat/Velocitat Espiga.
- Empolvorem amb farina el pedrís de la cuina. Aboquem la massa i l'amassem. Fem forma de bola amb ella.
- Aplanem lleugerament la massa amb les mans. L'estenem amb el corró fins aconseguir un quadrat aproximat de 30x30cm.
- Tallem la massa en 8 tires (la recepta original ens diu que 6).
- Formem una S amb cadascuna de les tires, posant els extrems per sota per que no es desfacin.
- Dipositem cadascuna de les coques en una safata de forn coberta amb paper vegetal d'enfornar.
- Col·loquem les perles de xocolata i els trossets de taronja confitada al centre de les unions.
- Pinzellem les coques amb ou batut i les tornem a deixar reposar fins que doblen el volum.
- Escalfem el forn a 180º.
- Enfornem les coques a 180º durant uns 20-25 minuts. Retirem del forn i les deixem refredar sobre una reixeta.
A casa ens han agradat moltíssim! No esperarem al dia de Sta. Llúcia de l'any vinent per tornar-les a fer!