Avui és Sant Blai. És un dels dies seguint la tradició cristiana es porten aliments a beneir amb la finalitat que aquests tinguin un poder curatiu.
A diferents llocs de Catalunya s'elaboren dolços per aquest dia...cristines, orelletes, blaiets, coc de Sant Blai, tortades i aquestes coquetes.
Fa dos anys publicava el Blaiets, dolços típics de Reus.
Enguany m'he animat a preparar les coquetes de Sant Blai, tradicionals de moltes localitats de les Terres de l'Ebre.
La recepta la trobem publicada a diferents llibres de cuina tradicional i webs d'ajuntaments ebrencs. Jo he fet cap a la web del nostre amic Francesc de La Cuina de Tots Natros.
Són uns dolços amb sabor dels de tota la vida, molt semblant a les enseginades.
Es poden fer amb sagí o amb mantega; he triat el sagí ja que crec que aquest ingredient era més comú que la mantega a les cases d'abans.
Francesc ens dona diferents opcions per aromatitzar-los, m'he decidit per la ratlladura de llimona. També podríem posar canyella o essència de vainilla.
Vinga, us explico!
Ingredients (30 coquetes):
- 300g de farina de rebosteria
- 150g de sucre
- 100g de sagí a temperatura ambient
- Ratlladura d'una llimona
- 1/2 culleradeta d'impulsor Royal
- 1 ou
- Ou per pintar
Preparació:
1. Posem el sagí i el sucre dins del bol de l'amassadora. Ho barregem fins que aconseguim una massa esponjosa. Tot seguit incorporem la ratlladura de llimona i l'ou i continuem barrejant fins que l'ou està ben integrat.
Mentrestant, posem el forn a escalfar a 180º i preparem una llanda per enfornar.
2. A continuació afegim la farina. Heu de tenir en compte que no hem d'amassar en excés. No obtindrem una massa compacta.
3. Aboquem la massa al pedrís i l'apretem amb les mans fins compactar-la.
4. Una vegada la tenim compactada, formem boletes del tamany d'un bombó Ferrero R i les col·loquem a la safata del forn. Marquem amb un motlle que tingui forma de creu (jo em vaig fer un amb un suro, seguint les instruccions de Francesc).
Una vegada tenim les coquetes formades, les pinzellem amb ou batut.
5. Per últim, les fornegem durant uns 15-20 minuts o fins que veiem que estan una mica daurades i ben cuites (penseu que serà diferent si les fem amb sagí que si les fem amb mantega).
Una vegada ha finalitzat la cocció, les deixem refredar sobre una reixeta.
Sabeu? M'he penedit de no haver-les fet abans! Que bones són! Un dolcet bo, dels de tota la vida!
Ah! Si els voleu fer sense gluten, us enllaço recepta del bloc Glutoniana.