Aquest ha estat el descobriment dolç d'aquest cap de setmana. Ho ha estat gràcies al repte del perfil d'Instagram @ElLunesSeAmasa que gairebé cada setmana proposa una recepta per prerarar i publicar.
Avui dilluns 27 d'octubre ha estat el torn d'aquests dolços tradicionals, els bollos de aceite de Alhaurín el Grande.
A casa ens han agradat molt. Quin resultat més bo amb tan pocs ingredients i tan senzills! Els repetiré i així també em servirà per millorar el seu format.
He consultat diferents pàgines i he acabat seguint recepta de El Amasadero i l'he adaptat al Thermomix.
Pel que fa als ingredients: he optat per barrejar oli de gira-sol i oli d'oliva; pel que fa al procés d'enfornar, he provat de fer-ho seguint dues receptes diferents i em quedo amb la que us indicaré a la recepta.
Vinga, us explico!
Ingredients:
- 200ml d'aigua
- 100ml d'oli d'oliva verge extra
- 100ml d'oli de gira-sol
- 500g de farina de força
- Sucre per farcir i per empolvorar
- Oli d'oliva per pinzellar
Preparació:
1. Introduïm dins del got l'oli i l'aigua. Ho emulsionem durant 1min./Vel 5. Ens queda una barreja blanquinosa.
2. A continuació incorporem la farina i ho amassem durant 1 minut. Retirem la massa del got, compactem la massa, formem una bola i la deixem reposar durant 10 minuts.
3. Passat aquest primer repòs, formem un cilindre i tallem porcions de 50grs. Formem boles amb les porcions i les deixem reposar 10 minuts més.
Ja podem preparar dues llandes de forn cobertes amb paper d'enfornar i posar el forn a escalfar a 250º.
4. Ara ja tenim la massa preparada per formar els bollos: agafem una bola i amb un corró l'estirem fins que ens queda un rectangle d'uns 20 de llarg x10 ample aproximadament. La massa queda molt estirada, fent 1 o 2 mm de gruix.
Llavors, fem uns plequets d'1,5cm de les vores i al centre empolvorem amb sucre.
Ara és quan l'hem de plegar i formar el bollos: agafem un extrem de la part llarga i el portem al centre del rectangle. Tot seguit agafem l'altre extrem de la part llarga i el dobleguem passant per la part que tenim doblegada, per damunt, solapant 1,5cm. Tanquem amb els dits els extrems laterals, tancant la massa amb els dits.
Col·loquem el bollo a la llanda. Ho repetim amb totes les boles de massa.
5. Quan tenim la primera llanda preparada, pinzellem els bollos generosament amb oli d'oliva. Empolvorem amb sucre. Hem de procurar que no ens quedi sucre que no estigui impregnat amb l'oli. Si ens passa, millor mullar-lo amb unes gotetes d'oli.
6. Enfornem a 250º fins que estan daurats, uns 10 minuts aproximadament i sense perdre'ls de vista. *Aquest és el procés d'enfornat que m'ha agradat més. L'altre, era a 200º i més temps. També han quedat bé, però més blanquets i el sucre més blanc. Els de la imatge de l'esquerra estan enfornats a 200º i els de la dreta a 250º.
7. Una vegada els retirem del forn, els posem a refredar sobre una reixeta.
I ja està! Ja els tenim! Us asseguro que us agradaran molt si us animeu a preparar-los.