Aquest plat ha estat un dels últims grans descobriments del receptari de Cookidoo, la plataforma de receptes de Thermomix. El vaig preparar per un sopar de la Festa Major de Móra d'Ebre amb els amics, i crec que va agradar molt.
A casa ens ha encantat i ha arribat per quedar-se. Fa molta festa!
He fet alguns canvis en el procediment i he incorporat les gambes. La recepta original proposa acabar-ho al forn i jo ho fet en cassola.
Les mandonguilles no es fregeixen, es couen al forn o a la fregidora d'aire. Vaig provar les dues maneres i totes dues van quedar molt bé.
Vinga, us explico!
Ingredients (6-7 racions):
- 100g de pa del dia anterior tallat a trossos
- 3 branquetes de julivert fresc
- 2 alls
- 200g de dauets de pernil salat
- 400g de sípia semicongelada a trossos (va millor per fer el picolat)
- 1 boleta de concentrat de brou casolà
- 2 ous
- 1 polsim de pebre blanc
- 40g d'oli d'oliva verge extra i una mica més
- 200g de ceba
- 1cdta de pebre roig dolç
- 200g de vi blanc
- 300g d'aigua
- 1 fulla de llorer
- 1 gamba per persona (o dues, com preferiu). També podríem posar 1 gamba i 1 escamarlà.
Preparació:
1. En primer lloc hem de preparar les mandonguilles. Escalfem el forn a 200º.
Hem de picar la carn de la sípia, el pernil, l'all, el julivert i el pa. Ho hem de barrejar amb els ous i la pastilla de brou de peix.
- Posem dins del got el pa, els alls i el julivert. Ho trossegem 15 segons/Vel.8 i retirem.
- A continuació piquem el pernil salat: Turbo/ 4 cops d' 1 segon. Retirem.
- Ara toca picolar la sípia: Turbo/ 2 segons / 4 cops.
- Per últim ho hem de barrejar tot per fer les mandonguilles: incorporem tres cullerades del pa ratllat, el pernil salat, 1/2 boleta de brou desfeta , els ous i el pebre mòlt. Programem 15 segons/gir invers/Velocitat 3.
- Retirem la pasta de sípia a un bol. Preparem una safata per anar al forn i la pinzellem amb oli. Ens mullem les mans amb una mica d'oli i anem fem boles. Les passem pel pa ratllat i les anem col·locant a la safata. Enfornem les mandonguilles durant uns 20-25 minuts. Les girem a meitat cocció. Una vegada ha finalitzat la cocció, les treiem del forn. Ja haurà passat el temps per poder-les incorporar a la salsa.
2. En segon lloc, preparem la salsa de les mandonguilles.
- Posem dins del got la ceba i l'oli i ho trossegem 3 segons/Vel.5. Tot seguit ho sofregim durat 6 minuts/120º/Vel.1. Incorporem el pebre roig dolç i ho triturem 15segons /Vel.8.
- Incorporem el vi, la fulla de llorer, l'aigua, 1/2 boleta de brou de peix. Ho fem coure durant 10 minuts/100º/Vel.1.
3. Per últim, acabarem la cocció del plat a la cassola.
- Una vegada tenim les mandonguilles cuites, les col·loquem a la cassola.
- Incorporem la salsa del got i ho fem coure uns 15 minuts a foc lent.
- Passats aquests minuts, afegim les gambes a la cassola i ho fem coure fins que veiem que aquestes estan cuites.
- Ho deixem reposar durant una estona abans de servir.
Desitjo que us hagi agradat aquesta proposta i que us animeu a portar-la a taula de casa vostra!