Top blocs de receptes

diumenge, 20 de desembre de 2015

CARDS AMB GAMBES

Els cards no han faltat mai a la taula de Nadal de la meva família. Tant la meva iaia Pura com la meva iaia Micaela (i posteriorment les meves ties María i Mercedes) els preparaven pels dinars o sopars nadalencs.
El card és una verdura molt valorada i apreciada a l'Aragó i Navarra. Recordo perfectament com el iaio Pepe els tenia plantats a l'hort, ben tapats per a que es fessin ben blancs. I, com no, recordo a la iaia netejant-los i cuinant-los. 
La meva mare els continua preparant (tot i que tots els de casa no en mengen), sobretot perquè al meu sogre li agraden moltíssim. 
És per tot això que quan vaig veure la recepta que avui us presento a la revista Thermomix especial de Nadal vaig tenir molt clar que els havia de preparar. 
Vinga, us explico!

INGREDIENTS:
  • 1000g d'aigua
  • 1 i1/4 cdta de sal
  • 800g de cards congelats (els compro a Eissmann) 
  •  4 dents d'alls
  • 50g d'oli d'oliva VE
  • 8 gambes mitjanes
  • 50g de vi blanc
  • 25g de pa torrat 
  • 10 ametlles torrades 
  • 1 polsim de pebre roig dolç 
PREPARACIÓ EN THERMOMIX:
  1. Poseu l'aigua al got i escalfeu-la 8min/100º/Vel.1
  2. Afegiu la sal i els cards i programeu 20 min/100º/gir esquerra-velocitat cullera. Una vegada hagi finalitzat la cocció, coleu els cards i reserveu el brou de la cocció. Renteu el got i assequeu-lo.
  3. Talleu 2 dents d'all en làmines ben primes. Poseu al got l'oli i escalfeu 3min/Varoma/Vel1. Sofregiu 6min/Varoma/Vel1, sense posar el cubilet. Retirar els alls. 
  4. Incorporeu els caps de les gambes i els sofregim 4min/Varoma/Vel 1. Mentrestant, peleu les cues de les gambes i reserveu-les. 
  5. Afegiu el vi blanc i programeu 1min/Varoma/Vel1, sense cubilet. 
  6. Afegiu 100g del brou de la cocció reservat i escalfeu 2min/100º/Vel.2. Coleu el fumet amb un colador de malla fina i reserveu. Torneu a rentar i assecar el got. 
  7. Poseu el pa al got, les ametlles, 2 dents d'all, el pebre roig i 1/4 de cdta de sal. Tritureu 15g/Vel6. 
  8. Afegiu el fument de les gambes reservat i els cards cuits i programeu 5 min/100º/Gir esquerra/Vel.Cullera. 
  9. Per últim incorporeu les cues de les gambes reservades i programeu 2 min/100º/Gir esquerra/Vel. Cullera. Serviu immediatament. Decoreu amb les làmines d'all. 
PREPARACIÓ TRADICIONAL: 
  1. Bulliu durant uns 20 minuts els cards, en una cassola amb aigua i sal. Reservar el brou de la cocció. 
  2. Poseu a escalfar l'oli en una paella. Lamineu dos dents d'all i fregiu-los durant uns segons. Reserveu les làmines d'all. 
  3. Preparar un fumet: sofregir els caps de les gambes amb el vi blanc. Incorporeu 100ml del brou de la cocció dels cards i feu-ho coure uns 5 minuts. Coleu el fument i reserveu-lo. 
  4. Prepareu una picada amb el pa torrat, les ametlles, les dos dents d'all, el pebre roig i un quart de cdta de sal. 
  5. En una cassola neta aboqueu els cards, el fumet i la picada. Remeneu molt bé i feu- ho coure durant uns 5 minuts. Incorporeu les cues de les gambes i continueu coent uns 2 minuts més, fins que les gambes estiguin cuites. 
  6. Serviu immediatament i decoreu el plat amb les làmines d'all reservades. 
Jo em quedo aquí,  esperant els de la meva mare.....amb bacallà!  
Tingueu una bona setmana!



8 comentaris:

  1. Ostres...això de la gastronomia és una passada, sempre aprens o descobreixes alguna cosa...jo no he tastat mai els cards...hi hauré de posar remei ben aviat!!! Mira que estàs activa aquests dies!!! Quina energia! PEtonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica...quan puguis prova'ls! Són molt bons! Potser és que per mi tenen un significat especial.....
      Petonets i bona setmana!
      Olga

      Elimina
  2. Saps que jo, com la Mònica, no els hw tastat mai? Ni tampoc els he vist cuinar.
    Cada casa té els seus costums i els cards a la nostra no ho són. Què hi farem!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  3. Saps que jo, com la Mònica, no els hw tastat mai? Ni tampoc els he vist cuinar.
    Cada casa té els seus costums i els cards a la nostra no ho són. Què hi farem!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  4. he vist mil receptes de cards, i mai els he tastat, t'ho pots creure?! ho tinc a pendents a veure si m'animo que ara és temps! petons i molt bones festes!!!

    ResponElimina
  5. Son muy buenos y esta combinación esta fantástica.Hace muchos años que no los hago y mira que me encantan.
    Bones Festes Olga
    Petons

    ResponElimina
  6. Ostres, saps que no he menjat mai cards? Potser ja és hora...el plat fa bona punta! Bones festes!!petó

    ResponElimina
  7. Ostres, saps que no he menjat mai cards? Potser ja és hora...el plat fa bona punta! Bones festes!!petó

    ResponElimina

Digue'm què opines!!!