RANXO DE MÓRA D'EBRE

 
La setmana passada, l'1 de Maig, va tenir lloc a Móra d'Ebre la Romeria a St. Jeroni. Com totes les romeries, té la vessant religiosa i la vessant gastronòmica, amb la cocció i repartiment del tradicional RANXO. 

Fa uns mesos es va publicar el llibre "CATALUNYA BULL" de Judit Pujadó (Edicions Sidillà), on hi podeu trobar les receptes d'alguns dels ranxos, olles, escudelles i sopes populars d'arreu del país. 
He pogut conèixer aquest llibre gràcies al meu company d'escola Bruno Ribera; me'l va deixar durant uns dies i vaig poder gaudir-ne (el tinc apuntat a la llista de llibres pendents de compra). Ell és un dels membres de l'equip de nou persones que fan possible el ranxo de St. Jeroni. Bruno és qui coordina tota la feina, des de la compra de tots els ingredients fins el repartiment del ranxo popular. 
El ranxo es cou amb olles de coure al foc de llenya. S'utilitzen cinc olles i es poden arribar a consumir uns 500 kg de llenya. A les 7h del matí comencen els preparatius, a les 9h del matí es comença a coure i a les 14h (en punt!) es comença el repartiment del ranxo per part de l'organització i els membres del Consistori. 
Vinga, us explico com es fa!  

INGREDIENTS: 
  • 1 os de vedella
  • 1 os de porc (espinada)
  • 1 os de pernil 
  • Una mica de costella de porc trossejada, petita
  • 1 botifarra blanca
  • 1 botifarra negra de carn 
  • Una mica de cansalada virada
  • Uns grapats d'arròs
  • Uns grapats de mongetes en remull 12h (jo vaig utilitzar de Sta. Pau)                       
  • Verdures tallades a trossets: col, pastanaga, xirivia, api, porro i patates (esqueixades)
  • Colorant alimentari (opcional, jo no el vaig posar) 
  • Aigua, sal 
PREPARACIÓ: 
  1. En una cassola posem a bullir els ossos, i les mongetes.                                        
  2. Quan les mongetes estan meitat de la cocció incorporem la sal, la costella, la cansalada i les verdures.
  3. Quan queden uns 20 minuts per finalitzar la cocció de les mongetes afegim les botifarres i l'arròs. 
  4. Ho deixem reposar una mica abans de servir.
I ja està! Ja tenim enllestit el nostre ranxo! Us asseguro que és ben bo! 
Gràcies, Bruno!



Comentaris

  1. Buenoooo es que no hay romería, ni fiesta, sin buenas viandas. Ese rancho se ve increíble y aunque ya viene el calorcito, da igual...yo me como ya mismo que mira que hora y sigo con el ordenador!!.
    Besitos

    ResponElimina
  2. Ara fa una miqueta de calor, però a la que faci una mica de fred (jejeje) la faig!!! I anem de romeria!! Olé tu! Ptnta

    ResponElimina
  3. rOMERIA I RANXO...M'APUNTO A LES DUES!

    ptnts
    GLÒRIA

    ResponElimina
  4. estic contenta per trobar la recepta del ranxo per mi calderonet de sant Jeroni, crec que a casa meva hi afegien carn de be o corder, soc nascuda a Ascó pero tota la vida he viscut a Barcelona i provincia.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Digue'm què opines!!!