Top blocs de receptes

dilluns, 11 de desembre de 2017

COQUES DE SANTA LLÚCIA




Un dels meus llibres preferits de la Thermomix és el PANADERÍA Y BOLLERÍA (els dos volums). Al final del segon volum i ha un apartat dedicat als dolços nadalencs. M'he proposat fer-los tots! Vaig camí d'aconseguir-ho! 
Avui vaig a per aquestes coques (bollos) de Sta Llúcia. Són tradicionals de Suècia, on tenen per costum fer-los i regalar-los el dia de Santa Llúcia, el dia més curt de l'any. 
Em va cridar l'atenció que un dels seus ingredients fos el safrà. Tenia un potet de #safràcolomí, safrà de Sta. Coloma de Queralt, i el vaig trobar el moment idoni per utilitzar-lo. Un gran obsequi!
Respecte a la recepta original he substituït els nabius deshidratats per taronja confitada i perles de xocolata. 

Demà és dia 13 desembre així que...toca preparar-los! 

INGREDIENTS: 
  • 80g de sucre
  • 1 cdta de llavors de cardamom
  • 550g de farina de força
  • 320g de llet sencera
  • Uns brins de safrà colomí 
  • 15g de llevat fresc
  • 50g de mantega a temperatura ambient
  • 2 ous (1 per pinzellar)
  • 1 polsim de sal
  • Taronja confitada a trossets i perles de xocolata
PREPARACIÓ: 
  1. Posem dins el got el sucre i les llavors de cardamom i pulveritzem 15segons/Vel.10.      
  2. Afegim la farina i barregem 10segons/Vel.5. Aboquem la barreja a un bol. Reservem. 
  3. Posem al got la llet i el safrà. Escalfem 3min./37º/Vel.2.
  4. Afegim el llevat, la mantega i 1 ou. Barregem 10segons/Vel.2.                               
  5. Incorporem la massa que teníem reservada i la sal. Barregem 10segons/Vel.4 i amassem 3minuts/Got tancat/Velocitat Espiga. Deixem reposar dins el got fins que dobli el seu volum (el temps dependrà de la temperatura ambient).
  6. Una vegada ha augmentat el volum, baixem la massa fins al fons del got i tornem a amassar 1min/Got tancat/Velocitat Espiga. 
  7. Empolvorem amb farina el pedrís de la cuina. Aboquem la massa i l'amassem. Fem forma de bola amb ella.                                          
  8. Aplanem lleugerament la massa amb les mans. L'estenem amb el corró fins aconseguir un quadrat aproximat de 30x30cm.                  
  9. Tallem la massa en 8 tires (la recepta original ens diu que 6).                                                                                        
  10. Formem una S amb cadascuna de les tires, posant els extrems per sota per que no es desfacin.  
  11. Dipositem cadascuna de les coques en una safata de forn coberta amb paper vegetal d'enfornar. 
  12. Col·loquem les perles de xocolata i els trossets de taronja confitada al centre de les unions. 
  13. Pinzellem les coques amb ou batut i les tornem a deixar reposar fins que doblen el volum. 
  14. Escalfem el forn a 180º. 
  15. Enfornem les coques a 180º durant uns 20-25 minuts. Retirem del forn i les deixem refredar sobre una reixeta.
A casa ens han agradat moltíssim! No esperarem al dia de Sta. Llúcia de l'any vinent per tornar-les a fer!


11 comentaris:

  1. OOh!...jo també les faré i celebraré Sta Llúcia!:=)MªAssumpció

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et penediràs de fer-ho, Assumpció!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  2. Fantástico este bollo de santa Llucia Olga
    Bona setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. El toc del safrà els fa molt especials, Miquel!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  3. no sabia que es deien així, i t'han quedat amb una pintassaaaa....petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Roser! Ha estat un bon descobriment!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  4. Hola Olga. Els conec perquè van estar molt de moda fa anys als blogs i tothom els feia. M'encanta que me'ls recordes.
    T'han quedat preciosos.
    Besets forts.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uuuuii....els he descobert fa molt poquet, Marisa! M'han agradat moltíssim!
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  5. Olga T'han quedat espectaculars! Mil usos del safrà!!!
    Ptonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí....gran descoberta d'alguns usos del safrà1
      Petonets,
      Olga

      Elimina
  6. Hola guapa,

    Quina recepta més bona que vas fer amb el safrà! Fa temps que la tinc pendent de fer, tu sí que ets aplicada i no en deixes escapar ni una!

    Moltes gràcies per apuntar-vos a venir al Som terra de safrà. Una abraçada i els millors desitjos pel 2018.

    ResponElimina

Digue'm què opines!!!