Som en plena Quaresma, a les portes de la Setmana Santa i la Pasqua. Això és sinònim de mones, bunyols i cocs amb mel, dolços tradicionals d’aquesta època.
Qui em coneixeu sabeu que m’agrada anar provant noves receptes. Enguany he optat per la recepta de la Gessamí Caramés, del seu llibre Meleta de romer. Quina bona decisió, la veritat!
És un llibre que us recomano. Aprendreu molt amb ell i també tindreu oportunitat de conèixer receptes dolces de les Terres de l’Ebre.
Aquesta mona tradicional ha estat un gran descobriment! És una massa esponjosa, deliciosa i que aguanta molt bé d’un dia per l’altre.
El toc final de la recepta…és punt molt especial!
De tots els ingredients proposats, l’únic que no he utilitzat és l’aigua de flor de taronger.
En aquesta primera experiència amb aquesta massa he optat per no farcir-la.
He adaptat la recepta a Thermomix, el meu gran ajudant a la cuina.
Vinga, us explico!
Ingredients:
- 300g de farina de força
- 75g de llet sencera
- 20g de licor d’anís
- 110g d’ou (2 ous M)
- 55g de sucre
- 1 polsim de sal
- 15g de llevat fresc de forner
- 80g de mantega freda a daus petits
- Ratlladura de 1/2 taronja
- Ratlladura de 1/2 llimona
- 1 ou per pintar
- Barreja d’una miqueta de licor d’anís i una miqueta de moscatell
- Decoració mona: 2 ous durs, sucre, anissets (al vostre gust)
Preparació:
1. En primer lloc posem dins del got la llet, els ous, el sucre, el llevat fresc, la ratlladura de llimona i el licor d’anís. Ho barregem tot durant 3segons/Vel.5
2. A continuació incorporem la farina i la sal. Barregem 10 segons/Vel.6.
3. Ara és el moment d’amassar. Ho fem durant 4 minuts. Mentrestant amassem, anem incorporant els daus de mantega freda. Una vegada ha finalitzat l’amassat, deixem reposar la massa dins del got uns 40minuts.
4. Passat aquest primer llevat, aboquem la massa sobre el pedrís de la cuina (jo l’unto amb oli). Heu de tenir en compte que és una massa enganxosa. La treballareu molt bé si us mulleu les mans amb oli. Talleu una porcioneta d’uns 60g, formeu una bola i reserveu-la a la nevera. Amb la resta de la massa formeu una bola, tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar uns 20 minuts.
5. Passat aquest segon temps de llevat ja toca formar la mona. Fem un un forat ben gran i li donem forma ovalada o rodona (a mi m’agrada més l’ovalada per la mona). Dipositem la mona sobre la llanda del forn, coberta amb un full de paper d’enfornar.
6. Col·loquem els ous durs, els pressionem bé. Anem a buscar a la nevera la boleta de massa que tenim reservada, fem unes tires per cobrir els ous i les col·loquem com més ens agradi. Pinzellem la massa amb ou i la deixem reposar fins que dobli el seu volum (és possible que siguin 50-60 minuts).
7. Escalfem el forn a 175º. Just abans d’introduir-la al forn l’empolvorem amb una mica de sucre i uns anissets. Enfornem la mona durant uns 20’ o fins que està ben daurada.
8. Just quan la retirem del forn la pinzellem amb la barreja de licor d’anís i moscatell. Ja veureu quin toc més bo!!
I…res més! Desitjo que us agradi i que us serveixi per animar-vos a preparar una mona a casa.