La Fouzia és del Marroc, de la famosa ciutat de Casablanca. L'he pogut conèixer gràcies a la meva feina; és la mare del Karim, alumne de l'escola on treballo i va formar part del Consell Escolar durant quatre cursos.
Viu a Móra d'Ebre de fa uns quants anys, li agrada molt l'art, parla uns quants idiomes (marroquí, francès, castellà, català, està aprenent l'anglès....) i li agrada molt la cuina.
Quan li vaig demanar si em deixaria entrar a la seva cuina, que preparés una recepta pel meu bloc, va acceptar a la primera. La tarda la va planificar ella, proposant dues receptes: una dolça i una salada.
La recepta dolça consisteix en uns BRIOUATES D'AMETLLA i la salada en un espectacular i sorprenent CUSCÚS DE SÍPIA. Us dic sorprenent perquè així ho va ser per mi; sempre he vist cuscús de pollastre, corder, vedella.....però de sípia, mai. Deliciós!!!! El fet de que Casablanca tingui el port més important del país, hi té a veure.
Comencem pel salat i després anirem pel dolç.
CUSCÚS DE SÍPIA
Ingredients: una sípia gran, tomàquets madurs, 150 g de cigrons remullats durant 12h, 4 naps marroquins, 4 pastanagues, 3 carabassons, 2 cebes grans picades, 2 fulles de llores, 1 manat de coriandre, 1 manat de julivert, carabassa, oli d'oliva i sal, una mica de safrà.





- En una cassola, sofregir la sípia amb la ceba i la tomaca, amb el safrà, la cúrcuma, el pebre negre i la sal.
El safrà es calenta en una cassoleta petita i després es passa pel morter - Quan la sípia està cuita, la retirem i preparem les verdures per coure-les. Les incorporem a la cassola i les posem a coure. És el moment de ratllar una mica de gingebre.
- Quan el cuscús estigui cuit, el col·loquem en una safata o plat gran. L'hem de distribuir bé pel plat. Al centre, posarem la sípia (sencera o tallada a trossos, com vulguem).
- Una vegada les verdures estiguin cuites, les traiem de la cassola i les col·loquem al plat del cuscús.
- El brou de la cassola l'hem de repartir bé per damunt del cuscús, que quedi ben remullat.
- Ara només ens queda gaudir d'un cuscús excepcional!!!
Ara anem per la recepta dolça, els BRIOUATES D'AMETLLA.
Ingredients: 24 fulls de pasta filo, 250 g d'ametlles crues, 100g de sucre glass, 50g de mantega, 1/2 cullerada de canyella, 1 mica de pols de goma àrab (picada al morter), 1 cullerada d'aigua d'azahar, 1 rovell d'ou, 500g de mel, oli per fregir.
- Triturem les ametlles amb la picadora i les barregem amb el sucre.
- Afegim la mantega, la canyella, la goma àrab i l'aigua d'azahar. Barrejar-ho amb les mans.
- Tallar les fulles de pasta en tires amples.
Col·locar una bola de massa d'ametlla i seguir el procediment següent: plegar de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta. Tanquem el triangle amb una mica de pasta feta amb farina i aigua. - Fregim els briouates pels dos costats.
- Una vegada fregits, els introduïm a la mel.
A continuació els posem a escórrer. Quan estiguin freds ja els podem menjar.
Si volguéssim, els podríem decorar amb ametlla crocanti.Per finalitzar la tarda, vaig gaudir d'un te autèntic marroquí. El gust de la menta....el fet de posar el sucre a la tetera......no sé que és, però m'encisa. I com no, d'una conversa molt enriquidora. Vaig conèixer una mica més a la Fouzia i a la seva família. Moltes gràcies!!!!!